"Ъ": Україна побудує альтернативу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна побудує альтернативу

Енергетика
641
Потужність терміналу із виробництва зрідженого газу, який має намір побудувати Україна, складе 5 млрд кубометрів на рік. Хоча цей об'єм істотно не вплине на залежність країни від російського газу, він може стати хорошим козирем при переговорах про його ціну з Росією, зазначають експерти.
В п'ятницю прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна не приховує від своїх російських партнерів планів із диверсифікації постачань енергоносіїв і збирається побудувати завод із зріджування і розрідження газу (ЗПГ-термінал) потужністю 5 млрд кубометрів на рік. Підготовка до його будівництва вже почалася. Нагадаємо, ідея спорудження ЗПГ-терміналу обговорюється з 2005 року. У березні цього року Кабмін затвердив план заходів із його проектування і будівництву. Наступного року повинен початися пошук інвестора. Запустити термінал планується до 2014 року.
"Спочатку СПГ-термінал був потрібний для постачань газу виробникам добрив. Ціни на добрива у всьому світі прив'язані до ціни природного газу, яка змінюється досить оперативно, - розповіли в прес-службі ВАТ 'Дніпроазоті'.- Ціна російського газу для України, навпаки, змінюється лише раз на квартал". У "Дніпроазоте" говорять, що ЗПГ-термінал необхідний для того, щоб купувати газ за цінами не вище світових. За даними Мінпромполітики, українські хіміки щорічно споживають 7-8 млрд кубометрів газу.
У Мінпаленерго зазначають, що через два-три роки після запуску терміналу його потужність може бути збільшена до 10 млрд кубометрів на рік. За даними джерела в міністерстві, основними постачальниками газу для України можуть стати Азербайджан і Північна Африка: "Ціни на азербайджанський газ, швидше за все, будуть нижчі світових, тому що ця країна доки не має ринків збуту". Джерело нагадує, що про постачання азербайджанського зрідженого газу минулого тижня домовлялися президенти Азербайджану і України. "Головне, що коли у нас з'явиться цей термінал, нам набагато простіше буде розмовляти із 'Газпромом'", - зазначив співрозмовник.
Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима згоден з тим, що додаткове джерело газу стане додатковим аргументом в переговорах з Росією. "Якщо термінал буде побудований, то 'Газпром' почне реально оцінювати ризик від розширення його потужності. Поки його немає, російська монополія упевнена, що Україна нікуди не подінеться", - говорить глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.
За його словами, щорічний імпорт 5 млрд кубометрів газу - це більш ніж мільярд доларів втраченої виручки "Газпрому". "Це значний обсяг. Так, 11 з 22 європейських країн-імпортерів російського газу купують в 'Газпрому' менше 5 млрд кубометрів на рік. Отже, по суті, монополія втратить середній європейський ринок. Сподіватимемося, що це змусить її змінити ставлення до України і стати поступливішим парламентером", - говорить Корчемкін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас