Місцеві пройшли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місцеві пройшли

Казна та Політика
2044
Вчора в Україні відбулись вибори до місцевих органів влади. Відповідно до закону, дільниці відкрились о 8.00 і закінчили свою роботу о 22.00.
На думку прем'єр-міністра Миколи Азарова , вибори пройшли чесно, демократично і "без сенсацій". У той же час опозиція впевнена у зворотному і наводить як аргумент сотні зафіксованих фактів порушень виборчого законодавства. Ситуація могла бути й гіршою, вважають експерти.
Голосування пройшли по всій країні, за винятком Києва та Тернопільської області, оскільки там раніше відбулися позачергові вибори: 25 травня 2008 року - мера Києва і депутатів Київської міськради, а 15 березня 2009 року був переобраний склад Тернопільської облради.
За даними Центральної виборчої комісії (ЦВК), вчора громадяни обирали депутатів 12 086 рад різних рівнів: більше 10 тис. сільських рад, майже 800 селищних, 456 міських, 57 районних рад у містах, 488 районних рад, 23 обласних ради та депутатів Верховної Ради АР Крим.
Для голосування були створені 32 193 виборчих дільниці (31085 звичайних і 1108 спеціальних, організованих у стаціонарних лікувальних закладах). Як повідомив вранці на брифінгу голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал, до місцевих рад усіх рівнів обираються 225 292 кандидата.
Як відомо, востаннє вибори до місцевих органів влади масово проходили більше п'яти років тому - 26 березня 2006 року. Але тоді українці обирали не тільки нові склади місцевих рад і мерів, але і народних депутатів. Зазначимо, що за підсумками виборів-2006 найбільше представництво в облрадах отримала Партія регіонів - 743 мандати із 2700. Трохи поступився їй Блок Юлії Тимошенко - 705. Саме за підсумками тих виборів мерами міст вперше стали Леонід Черновецький (Київ), Михайло Добкін (Харків) та Андрій Садовий (Львів).
Більшість виборчих комісій почали роботу о 8.00 і закінчили о 22.00, як це і передбачено законом. Виборці, залежно від того, де вони голосували - в місті чи у селі, отримували на руки від п'яти до семи бюлетенів. Багато в чому саме через це на ділянках почали утворюватися черги: люди просто не встигали вивчити списки кандидатів.
У результаті явка по Україні на 15.00 становила лише 28,8% виборців. За даними Кабінету міністрів, вчасно не змогли відкритися 69 ділянок - 0,2%, і переважно із технічних причин. Так, 54 дільниці у Львівській області відкрилися пізніше 8.00, оскільки тільки о 4.00 Апеляційний суд Львівської області ухвалив рішення, згідно з яким штамп "вибув" у бюлетенях з виборів до облради повинен мав бути проставлений навпроти Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина".
"Навіть не можна порівняти за напруженістю ці вибори із попередніми: президентськими і парламентськими. Вони проходять абсолютно спокійно, нормально. І та кількість порушень, про які нам зараз відомо, це тисячні або десятитисячні частки відсотка - значить, справа все-таки розвивається у правильному напрямі ", - прокоментував вибори прем'єр-міністр Микола Азаров.
З такою оцінкою виявилися категорично не згодні представники опозиційних партій, які буквально з перших годин роботи виборчкомів почали повідомляти про порушення процедури голосування.
Наприклад, активісти партії "Фронт змін", за даними на 18.00, нарахували більше 300 випадків порушень законодавства, віднісши до найпоширеніших підкуп виборців, порушення таємниці голосування, голосування за неналежним документу, порушення транспортування виборчої документації.
У той же час в "Батьківщині" акцентували увагу на тому, як проходить голосування на спецдільницях і, насамперед, у психіатричних лікарнях. Як повідомили в херсонській облорганізації Комітету виборців України (КВУ), до психіатричної лікарні в селі Степанівка було доставлено більше 6 тис. бюлетенів - у два рази більше, ніж необхідно. "Мабуть, там знаходяться будівельники нової країни", - похмуро прокоментував цей факт перший заступник голови "Батьківщини" Олександр Турчинов.
- Організація виборів відбувається на місцевому рівні, і, очевидно, є певні недоліки, - зізнався в розмові з Шаповал .- Якщо на дільницю завезли зайве або, навпаки, недостатня кількість бюлетенів - це проблема.
- Тобто ви не вважаєте, що подібні випадки є фактами умисної фальсифікації?
- Та ні, не думаю. На відміну від попередніх виборів, на цих присутня незначна кількість міжнародних спостерігачів. За даними ЦВК, було зареєстровано 2403 офіційних спостерігача. 1913 з них представляли всеукраїнські громадські організації, переважно Комітет виборців Україні і громадянську мережу "Опора", 134 - іноземні держави, і ще 356 - міжнародні організації.
"Якщо порівнювати із попередніми виборами, то міжнародних спостерігачів стало менше. Але це виправдано, оскільки місцеві вибори не викликають ажіотажу і підвищеного інтересу, - говорить голова ЦВК .- Приміром, на позачергових виборах до Верховної Ради 30 вересня 2007 року було зареєстровано 3354 представника від іноземних держав і міжнародних спостерігача, а на виборах президента України - 3779 ".
Міжнародна місія CIS-EMO розповсюдила повідомлення про те, що одним із факторів, що ускладнює виборчий процес, є низький рівень знань законодавства членів виборчкомів. Як приклад місія навела факти недопуску її членів на кілька дільниць у Сумській області.
Брак виборчих бюлетенів на окремих дільницях і передачу туди не тих бюлетенів зафіксували у Комітеті виборців України. За словами голови КВУ Олександра Черненка, проблеми виникли у Хмельницькій, Вінницькій, Херсонській, Черкаській і Миколаївській областях. Про недостатню кількість бюлетенів заявили і в CIS-EMO. Втім, за кілька годин до завершення голосування місія розповсюдила результати проміжного моніторингу, в якому говориться, що "серйозних порушень, здатних принципово вплинути на рішення не визнати вибори такими, що відбулися в регіонах, де працювали спостерігачі міжнародної місії CIS-EMO, не зафіксовано".
Тим часом Черненко заявив: "На день голосування були похмурі прогнози, проте все не так страшно. Системних порушень ми не бачили. Є проблема з низьким рівнем кваліфікації членів виборчкомів, елемент нервозності вносить протистояння великих політичних партій, крім того, спостерігались незаконна агітація у день виборів, чорний піар, проте скасувати результати по всій країні буде неможливо ".
Найкритичнішою була голова правління Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "Опора" Ольга Айвазовська. "Кампанія виявилася набагато менш конкурентною і прозорою, ніж президентські вибори, - заявила вона .- Ми не бачили таких нерівних правил гри з 2004 року". За словами Айвазовської, "Опора "відзначила" масштабні організаційні порушення на дільницях". При цьому вона допускає, що вибори можуть бути визнані такими, що не відбулись, на 1-2% виборчих дільниць.
- У нас немає підстав говорити, що ми не сприймемо висновки спостерігачів, - зазначав раніше голова адміністрації президента Сергій Льовочкін .- Ми спілкуємося із представниками більшості місій, і поки що це спілкування дозволяє нам говорити, що вони працюють професійно та об'єктивно.
Із 22.00 вчорашнього дня, коли виборчі дільниці закрилися, в комісіях почався підрахунок голосів. За словами Володимира Шаповала, результати голосування повинні бути оприлюднені не пізніше ніж на п'ятий день, тобто остаточні результати стануть відомі 6 листопада. "Я, звичайно, не думаю, що результати ми дізнаємося вже завтра (1 листопада.), Що всі чітко відрапортують. Якби це сталося, я був би дуже здивований", - сказав вчора голова ЦВК.
Людмила Долгополова, Валерій Кучерук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас