У Німеччині продовжили строки роботи АЕС до 2035 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Німеччині продовжили строки роботи АЕС до 2035 року

159
Бундестаг схвалив запропонований урядом Ангели Меркель закон про продовження термінів дії 17 німецьких АЕС. За закон проголосували депутати правлячих партій ХДС/ХСС і СВДП, сякі становлять більшість у парламенті. Опозиційні партії - СДПГ, "Зелені" і "Ліві", - голосували проти, повідомляє видання Spiegel.
Відповідно до плану уряду, термін дії АЕС, побудованих до 1980 року, буде продовжений на 8 років, а станцій, побудованих після 1980 року, - на 14 років. Таким чином, останній реактор на території Німеччини зупинять у 2035 році.
Опозиція вимагала дотримуватися термінів, встановлених ще в 2002 році коаліційним урядом соціал-демократів і "Зелених", який під керівництвом Герхарда Шредера прийняв програму про припинення експлуатації АЕС до 2022 року.
Продовження термінів дії АЕС в уряді Меркель пояснюють необхідністю плавного переходу від атомної енергетики до поновлюваних джерел енергії. Уряд також прийняв рішення про введення з 2011 року на шість років податку на атомне паливо, який повинен приносити скарбниці близько 2,3 мільярдів євро на рік. Отримані кошти підуть на розвиток нових технологій отримання електроенергії.
Опозиція зі свого боку звинувачує уряд консерваторів і лібералів у тому, що вони проводять політику на користь "атомного лобі" - великих енергетичних концернів, таких як E.on, RWE, ENBW і Vattenfall. За словами представників СДПГ і "Зелених", продовження термінів експлуатації АЕС призведе до зниження інвестицій в розвиток нових екологічно чистих і безпечних технологій отримання електроенергії і загальмує їх розвиток.
Крім того, опозиційні партії і представники кількох федеральних земель вимагають провести голосування згідно із законом про продовження термінів роботи АЕС у федеральному представництві земель - бундесраті, де в правлячої коаліції немає більшості. Зі свого боку члени уряду Меркель вже не раз заявляли, що схвалення бундесрата закон не потребує. Опозиція пообіцяла подати до конституційного суду, якщо кабінет спробує обійти голосування у бундесраті.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас