Азійська криза 1997 року повертається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азійська криза 1997 року повертається

Казна та Політика
1182
У 1997 р. економіки південно-східної Азії зменшились, коли потік гарячого капіталу, який роками заповнював регіон, вичерпався, пише Dow Jones Newswires.
Відбулись значні девальвації, зліт відсоткових ставок і розрив бульбашок на ринку активів. Те ж саме може статися і зараз , через кілька років, якщо уряди цих країн не приймуть радикальних заходів, попереджає Енді Цзи, економіст з Азії. Це означає, що потрібно забути "про правила вільного ринку", - пише він. - "Це в буквальному розумінні питання життя і смерті".
Згадаємо, що ж передувало Азійській кризі в 1990-і рр.
На початку 1990-х рр. ФРС накачала американську економіку ліквідністю, аби пом'якшити наслідки рецесії в результаті кризи на ринку кредитування і заощаджень. Процес глобалізації прискорився, і ці гроші потекли на нові ринки, особливо в країни Східної Азії.
Із надходженням капіталу сталося зростання курсів місцевих валют, інфляція та відсоткові ставки впали, вартість активів збільшилася, і почався інвестиційний бум. Всі ці явища разом підсилювали один одного, і у результаті утворились бульбашки. До 1997 р. економіки настільки дестабілізувалися, що коли в США обірвали потік ліквідності, піраміда звалилася.
На ринки Азії хлинули гарячі гроші, валюти впали, відсоткові ставки злетіли вгору, а економіки скотилися в глибоку рецесію.
Саме це відбувається і зараз. Але цього разу масштаб буде більшим. Криза охопить весь світ, що розвивається, а не окремий регіон, стверджує Цзи. В порівнянні з нинішньою програмою кількісного пом'якшення ФРС те, що було в 1990-і рр. - нісенітниця. На першому етапі економіка отримує 1 трлн дол, далі ще стільки ж, а якщо і це не допоможе привести її у нормальний стан, то наступного року може послідувати третій етап кількісного пом'якшення.
Тонни спекулятивного капіталу текли в активи всіх класів, особливо на ринки країн, що розвиваються, і сировинних держав. Становище Бразилії, наприклад, особливо хистке.
Якщо ще не пізно, то єдиним виходом для країн, що розвиваються, буде введення радикальних заходів із контролю грошових потоків, які перекриють канал руху гарячого капіталу. Вони також не допустять відплив капіталу при розвороті ситуації.
Без цих заходів, економіки чекає "тотальний колапс", - попереджає Цзи. Розрив бульбашок спричинить не лише зміну влади, але і соціальну катастрофу.
А це зворотна сторона назріваючої валютної війни.
Скільки часу мине перш ніж США поставлять бар'єри, аби компенсувати втрати, яких вони зазнають? Коли країни, що розвиваються, почнуть контролювати рух грошових потоків, аби запобігти наслідкам від абсурдно неправильної і небезпечної монетарної політики США?
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас