МВФ - 41%, Fitch - 29%: яким буде держборг? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ - 41%, Fitch - 29%: яким буде держборг?

Казна та Політика
317
За різними даними, державний борг України на кінець 2010 року складе - 29% від ВВП за прогнозами міжнародного рейтингового агентства Fitch, і 40-41% за прогнозами МВФ. Чим викликана така різниця в показниках?
Причина в різній методиці підрахунку, упевнений Сергій Толстов, директор інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень.
"Різна методика підрахунків. При підрахунку державного боргу, підраховується зовнішній, внутрішній, а також прямій і непрямій борги. А також в деяких випадках підраховується прогнозне збільшення держборгу, за рахунок зобов'язань державних компаній, які на сьогоднішній день ще не є офіційно підтвердженими, але формально очікується, що це може статися. Тому і така різниця підрахунків", - зазначає експерт.
Судячи з усього, МВФ розширив кількість складових суми державного боргу.
"Очевидно, МВФ підраховує зовнішній і внутрішній борг, включаючи борги НАК "Нафтогаз". А, Fitch, вочевидь, підраховує зовнішні борги і можливо лише ті борги НАК "Нафтогаз", що підтверджені державними гарантіями при переоформленні торік. Різниця підрахунків пов'язана з методикою і уточненням показників, які включаються в ту або іншу схему. МВФ, швидше за все, враховує і внутрішній борг теж, приплюсовуються всі державні корпорації, і ведеться оцінка тих постанов уряду різного часу, які передбачають надання державних гарантій різним корпораціям, як державним, так і приватним", - підсумував Толстов.
Нагадаємо: У матеріалах конференції, яку традиційно проводить міжнародне рейтингове агентство Fitch, говоритися, що держборг України в 2010 році складе 29% ВВП. За даними МВФ, держборг до кінця року може досягти 41% ВВП. Таку оцінку дав представник МВФ Макс Альєр.
27 жовтня прес-служба Мінфіну України повідомила, що загальна сума державного і гарантованого державою боргу України за станом на 30 вересня 2010 року склала 51 мільярд 90 мільйонів 41,2 тис. доларів
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас