Путін: Російсько-польські домовленості із газу важливі для всієї Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Російсько-польські домовленості із газу важливі для всієї Європи

Енергетика
139
Володимир Путін вважає домовленості із постачання газу, підписані в п'ятницю Росією і Польщею, важливими для всієї європейської енергетики.
"Це важливий результат не лише в двосторонньому плані, але і для всієї європейської енергетики в цілому, зважаючи на продовжені контракти на прокачування нашого газу і транзит європейським споживачам через польську територію до 2045 року - на 35 років вперед. Це серйозний крок стабілізації", - сказав Путін під час зустрічі з віце-прем'єром Ігорем Сечиним.
Путин повідомив, що вже обговорив з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском завершення цієї роботи, яка виразилася в підписанні додаткових протоколів до міжурядових угод від 1993 і 2003 років.
Як підкреслив прем'єр, за перші вісім місяців цього року товарообіг між Росією і Польщею виріс в півтора рази. Він вислови упевненість в тому, що підписані сьогодні документи, "безумовно зміцнюватимуть базу російсько-польської взаємодії".
Як зазначив зі свого боку Сечин, підписані документи дозволяють на стабільній основі збільшити постачання російського газу до Польщі і до Європи в цілому до 2045 року.
Зокрема, за його словами, в 2010 році обсяг постачань російського газу до Польщі складе 9,7 млрд кубометрів. "У подальші роки ми збільшимо об'єм до 11 млрд кубометрів щорічно в період до 2022 року", - сказав Сечин.
Він підкреслив, що сьогоднішні угоди украй важливі, оскільки "створюють міжнародну правову базу для стабільних постачань газу як до Європи, так і для забезпечення польських споживачів".
За словами віце-прем'єра, вони дозволяють врегулювати всі спірні питання, зокрема, механізми тарифного утворення, взаєморозрахунки із транспортування газу, "а також закріпити базові принципи функціонування СП (Europolgaz) "Газпрому" і польських партнерів".
Сечин повідомив, що під час поїздки до Польщі також обговорив з польською стороною низку питань, "пов'язаних з поїздкою президента РФ в грудні до Варшави".
Як зазначив Сечин, в Росії і Польщі є перспективи для співпраці у сфері електро- і атомної енергетики. Зокрема, російська сторона зробила польським партнерам попередню пропозицію розглянути можливість участі в будівництві Балтійської АЕС, "як у складі акціонерів, так і в іншій формі".
Крім того, повідомив Сечин, розглядалося питання поточних постачань нафти для нафтопереробних заводів Польщі. Польські колеги проінформували його про те, що найближчим часом буде прийняте рішення про приватизацію кількох нафтових активів у Польщі.
"Ми домовилися про те, що російські компанії зможуть взяти в цьому участь", - підкреслив Сечин.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас