Крадіжки у системі держзакупівель Росії перевищують 1 трлн рублів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крадіжки у системі держзакупівель Росії перевищують 1 трлн рублів

Кримінал
134
Обсяги крадіжок у системі державних закупівель в Росії складають більше 1 трлн рублів на рік. Про це на нараді із виконання доручень президента РФ Дмитра Медведєва заявив начальник Контрольного управління глави держави Костянтин Чуйченко, передає РИА "Новости".
"У цій сфері працює близько 260 підрядчиків і постачальників, щорічно укладається більше 10 мільйонів контрактів. Економічний ефект від очищення таких закупівель, по найконсервативнішими оцінками, може перевищити 1 трлн рублів", - сказав Чуйченко.
Президент зазначив, що "вже зараз розуміємо, що в цій сфері гігантські суми привласнюються чиновниками і недобросовісними комерсантами".
"Це означає, якщо висловлюватись простою російською мовою: тобто, об'єм крадіжки можна зменшити на трильйон рублів", - заявив президент.
На думку глави держави, людей, які наживаються на держзакупівлях, необхідно карати найжорсткішим чином.
"Якщо говорити про регіони, потрібно дуже уважно розбиратися з тими, хто причетний (до крадіжки при держзакупівлях), і садити до в'язниці. Іншого виходу немає", - підкреслив Медведєв.
За словами президента, ні у кого не викликає сумніву, що за такі правопорушення повинні призначатись тривалі терміни ув'язнення. "У нас, на відміну від інших країн, немає страти за це. Інколи вважають, що це допомагає", - сказав глава держави.
За його словами, "йдеться не лише про медичну сферу, а про будь-яку сферу, де витрачаються державні гроші, не лише про закупівлю товарів, а про придбання робіт і послуг".
"Тільки там проконтролювати ще складніше - про завищення вартості робіт; як гроші в будівельному комплексі крадуть, ми всі непогано знаємо", - зазначив Медведєв.
В серпні президент зажадав підсилити заходи із боротьби з порушеннями закону у сфері держзакупівель. Цей заклик прозвучав після того, як були оприлюднені результати прокурорських перевірок у сфері закупівлі медустаткування для державних і муніципальних потреб. Перевірки показали, що кілька регіонів придбали устаткування за завищеними цінами на загальну суму 7,5 млрд рублів. Вартість томографів, які у виробників продавалися від 16 млн рублів, у результаті досягала 90 млн. 11 серпня було завершено розслідування двох справ, пов'язаних із закупівлями.
Потім розкрадання 33 млн рублів бюджетних коштів при закупівлі томографів було виявлено в Ульянівській області. Аналогічні махінації, за версією слідства, здійснювались і у Мордовії.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас