МВФ реформують формально — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ реформують формально

511
Міністри фінансів і глави центробанків "Великої двадцятки" благословили наймасштабніше реформування Міжнародного валютного фонду. Після тривалих переговорів європейці погодилися поступитися частиною повноважень з управління МВФ країнам, що розвиваються. Втім, в найближче десятиліття вони, як і раніше, не зможуть впливати на світовий економічний порядок, так само як і створити альтернативний центр управління світовою економікою.
Відповідно до угоди, досягнутої під час зустрічі в минулі вихідні в південнокорейському місті Кенджу, країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай) додатково отримають близько 6% голосів у структурі фонду, що суттєво змінить ранжування його учасників. Китай, економіка якого останнім часом зростає дуже швидкими темпами, обійде в структурі МВФ Німеччину, Францію і Великобританію і стане третьою за цим показником після США і Японії. Індія опиниться на восьмій сходинці, Росія - на дев'ятій, Бразилія - на десятій.
Таким чином, держави БРІК в загалом будуть контролювати 14,18% квоти МВФ, а країни, що розвиваються, в цілому забезпечать 42,29% капіталу фонду. Зміни настають і у складі директорів МВФ, в якому з 24 крісел країни, що розвиваються, отримають два додаткові, які перейдуть їм від Західної Європи.
Сьогодні з 24 виконавчих директорів тільки вісім представляють окремі країни (США, Саудівську Аравію, Китай, Росію, Великобританію, Францію, Німеччину, Японію), решта ж директорів представляють групи країн. З 16 інших директорів п'ятьох можна умовно вважати "європейськими", оскільки понад 80% країн, які вони представляють, - європейські держави. Саме за рахунок когось із цих п'яти директорів і відбудеться зменшення квоти європейців. Паралельно міністри фінансів "Великої двадцятки" погодилися подвоїти квоти МВФ, що визначають розміри внеску кожної з країн у цей фінансовий інститут і обсяги позик, які вони можуть отримувати у нього.
Така поступливість європейців, проти якої не стали заперечувати США, цілком з'ясовна - в умовах світової кризи фонду необхідні додаткові фінансові ресурси, за рахунок яких можна було б розширити допомогу потрапили в скрутне становище державам. І без країн, що розвиваються (в першу чергу Китаю) вирішити це завдання неможливо.
Сьогодні ресурс МВФ становить приблизно $ 340 млрд., і його подвоєння дозволить фонду більш впевнено почуватися в періоди майбутніх криз. Крім того, давши старт реформуванню МВФ, Європа і США спробували зняти напругу: частка основних капіталістичних країн у фонді дуже велика, а США мають блокуючий пакет. Це викликає сильне невдоволення багатьох країн - настільки сильне, що Туреччина, наприклад, вже дає сигнали про свій можливий вихід з цієї організації. А багато інших держав наполягали на перегляді своєї ролі в цій організації.
Нарешті, зменшення квоти європейських представників у раді директорів МВФ дає США додаткові козирі в протистоянні з Європою.
Очевидні і вигоди від розширення присутності в керівництві фонду і країн, що розвиваються, що в теорії дозволить їм брати участь у формуванні світового економічного порядку.
"Наприклад, зараз Штати наполягають на тому, що дефіцит або профіцит торгового балансу не повинен бути більше 4% ВВП. Ця пропозиція викликана торговою і валютною війною, що вибухнула між США і Китаєм, і спрямована проти Китаю, профіцит торгового сальдо якого значно випереджає зростання ВВП. Якщо Китай буде мати значний вплив у МВФ, то зможе сказати, що цей показник має бути не 4%, а, скажімо, 5%. Що дозволить Піднебесній і надалі утримувати власну валюту від зміцнення і таким чином підтримувати власний експорт", - пояснює керівник ІАЦ "Forex Club в Україні" Микола Івченко.
Крім того, країни, що розвиваються, хочуть брати участь у розподілі стабілізаційних ресурсів. У сьогоднішній ситуації, лобіюючи виділення тій чи іншій країні певних сум чи сприяючи відмові в цьому, можна або допомагати лояльним сусідам чи торговим партнерам, або доводити їх до передбанкрутного стану з метою придушити конкурента або скупити його активи дешевше. Нарешті, чим більша участь країни у фонді, тим вищі її заробітки.
Втім, досягнуті зараз країнами БРІК результати проявляться ще не скоро. Нові квоти наберуть чинності лише в 2012 році і будуть діяти до 2014 року, після чого їх знову перерахують, але вже за новою формулою.
"Власне, як показують результати домовленостей, гора народила мишу. Блокуючий пакет США ніхто не ліквідував, країни, що розвиваються, як і раніше, не можуть скільки-небудь серйозно впливати на прийняті в МВФ рішення. Люди, які представляють інтереси світової фінансової еліти, що сформувалася за останні 30 років, вільно чи мимоволі намагаються зберегти статус-кво, тобто заморозити діючу систему, яка забезпечує доходи їхніх кураторів", - каже російський економіст Михайло Хазін.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас