Кабмін готує біометричні паспорти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін готує біометричні паспорти

Казна та Політика
842
Це одна з умов Євросоюзу для скасування візового режиму з Україною.
У проекті підготовленого документа говориться про необхідність проаналізувати розвиток біометричних технологій та їх використання в інших державах. Також планується аналіз ринків електронних носіїв інформації і засобів обробки біометричних даних. За результатами цих дій буде розроблений проект нормативно-правового акта про запровадження біометричних технологій для закордонних паспортів. До 10 січня 2011 р. виконавці - МВС, МЗС, Держспецзв'язку, НАН України, СБУ та інші відомства повинні відзвітувати про результати роботи.
Офіційний Київ сподівається отримати план дій (ПД) щодо запровадження безвізового режиму з Євросоюзом під час саміту Україна-ЄС, який запланований на 22 листопада. Керівництво країни розуміє, що динаміка виконання даного плану і терміни введення безвізового режиму будуть залежати, насамперед, від України. "Ми розраховуємо, що країна виконає всі умови ПД і буде мати безвізовий режим до відкриття фінальної частини футбольного чемпіонату Євро-2012. Це цілком реалістично. ПД для того і приймається, щоб ми відповідали всім вимогам для наступного скасування візового режиму", - сказав заступник голови комітету Ради із закордонних справ Леонід Кожара (Партія регіонів). За його словами, технічно країна готова до виконання цих вимог: "У нас є технології для виробництва біометричних паспортів. Щодо запровадження систем захисту персональних даних - законодавство прийнято і необхідно розпочатийого виконання. Це має бути єдина і надійно захищена система, оскільки вона буде взаємодіяти із шенгенською системою ". Депутат зазначив, що для створення бази персональних даних необхідні кошти у держави є.
Зазначимо, в Україні консорціум "ЄДАПС" виробляє електронні документи для міжнародної поліції Інтерпол. Досвід створення реєстру громадян із використанням біометричних технологій у вітчизняних фахівців також є - свого часу ця компанія запровадила Інтегрований проект демографічного регістру населення африканської держави Кенія.
Тим часом у Брюсселі, як і раніше, немає політичної єдності не тільки щодо самої безвізової перспективи для України, але й щодо надання ПД. "Як мінімум п'ять країн - членів Євросоюзу заперечують проти цього, включаючи Німеччину, Францію, Нідерланди, Австрію та Люксембург. Як привід - це імідж країни в цілому. Україна не є тією країною, для якої хочеться щось робити. Безумовно, ситуація в Україна не сприяє позитивному вирішенню ", - сказав директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко. Він зазначив, що тема подальшого розширення безвізового європейського простору непопулярна в цих країнах: "Внутрішня політична атмосфера не на користь подальших кроків назустріч скасування віз для країн, які вважаються джерелом певної міграційної загрози", - підкреслив пан Сушко. Він вважає, що політичне рішення Євросоюзу з перспективи скасування візового режиму для України виникне, якщо наша країна виконає всі технічні вимоги.
Тим часом оптимізму щодо надання ПД додає рішення Ради Євросоюзу з питань зовнішньої політики, засідання якої на рівні міністрів закордонних справ країн - членів організації відбулося в понеділок у Люксембурзі. У підсумковій заяві орган висловив задоволення переговорним процесом щодо безвізового режиму і підтримав надання ПД Україні. Однак варто зазначити, що остаточне рішення з цього питання приймається урядами країн Євросоюзу в цілому, де ключову роль грають МВС і Мін'юст.
Передбачається, що сам план буде складатися з двох фаз. Він буде містити два рівні орієнтирів: попередні орієнтири щодо політичних рамок (законодавство і планування) і стабільне запровадження положень угоди про спрощення візового режиму та реадмісію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас