Кукурудза поїде до Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кукурудза поїде до Росії

Аграрний ринок
387
Уряд грає в експорт з Росією. Цього разу МінАПК готове продати або обміняти 2 млн. т кукурудзи і 100 тис. т цукру, яких у нього немає.
Міністр МінАПК Микола Присяжнюк оголосив про бажання російської сторони купити в Україні 2 млн. т кукурудзи. "З нашого боку буде визначений контрактор, з російського боку - це Об'єднана зернова корпорація. Пропозиція була озвучена офіційно вперше. Думаю, протягом 10 днів ми укладемо контракти", - додав міністр.
Також в рамках домовленостей на засіданні міжурядового комітету з питань економічного співробітництва Україна надасть сусідній державі 100 тис. т цукру. "До 19 листопада російська сторона повинна прийняти рішення на рівні уряду про ввезення без мит 100 тис. т цукру. Прем'єр-міністр Володимир Путін це пообіцяв", - сказав Присяжнюк.
Експерти і гравці ринку побоюються коментувати реалістичність експорту, оскільки доки немає конкретних домовленостей сторін, тобто доки залишається незрозумілим, хто і на яких умовах здійснюватиме постачання. За попередніми даними, мова може йти про обмін нашої кукурудзи на продовольче зерно, якого достатньо вироблено в Росії. Крім того, якщо постачання все ж матимуть місце, мова піде про фіксовані ціни, відомі доки лише чиновникам обох країн. Сам по собі ринок Росії не є показовим з точки зору торгівлі, оскільки в країні припинений зовнішній продаж зерна. Нагадаємо, ембарго на вивезення зернових культур РФ ввела ще влітку.
Учасники ринку підозрюють, що в даному випадку йдеться швидше про політичні наміри країн, ніж про конкретні операції. Вони сумніваються в доцільності таких кроків. На їх думку, жодного продажу кукурудзи бути не може, оскільки уряд не має коштів, аби придбати це зерно у виробників.
"Швидше за все, це популістський крок, що не має реальної основи. Адже перш ніж щось продати або обміняти з Росією, це потрібно купити в Україні, на що, як виявилось, уряд доки нездатний, враховуючи фінансові проблеми", - сказав гендиректор компанії, що бере участь в експорті зернових і олійних культур. Інший варіант - обмін кукурудзи на продзерно. В цьому випадку продавцем потенційних об'ємів може стати державний оператор, але і це проблематично: обмінювати нічого.
"В держави немає обсягів для обміну. Закупівля такої технічної культури, як кукурудза, в держрезерв не ведеться, оскільки вона не є стратегічним зерном і не впливає на вартість інших зернових культур в Україні", - повідомив директор однієї з трейдерських компаній, що входить до десятки провідних операторів ринку. Крім того, не зовсім зрозуміло, як може бути здійснене постачання кукурудзи за кордон в умовах, коли в Україні введено квотування зерна, що охоплює і кукурудзу. Нагадаємо, об'єм постачань цієї культури встановлений якраз на рівні 2 млн. т. Але Мінагрополітики продовжує упиратися. Виявляється, на постачання кукурудзи в РФ не поширюється введене Україною до 31 грудня цього року квотування експорту зернових, оскільки між двома країнами існують відповідні міжурядові угоди, яких ніхто з опитаних експертів не бачив і не може прокоментувати, наскільки вони відповідають законодавству.
Мало схоже на те, що український цукор також "поїде" до Росії, хоча українські компанії дуже в цьому зацікавлені, адже цукор в Росії дорожчий, ніж у нас. "В Україні немає вільних обсягів цукру, які можна було б відправити на експорт. Тим більше незацікавлена в таких постачаннях російська сторона. Цей ринок завжди обходився без українського цукру, адже існує імпорт з Білорусі і імпорт цукру-сирцю з інших країн", - говорить Марія Колесник, керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА.
Таким чином дії уряду залишаються малопередбачуваними і незрозумілими для учасників ринку. Це ускладнює прогнозування їх впливу на ринок. Поки ж, не дивлячись на труднощі з експортом, трейдерам вже удалося експортувати 0,6 млн. т кукурудзи, 2 млн. т пшениці і 2,2 млн. т ячменю", - повідомляє гендиректор Української Аграрної Конфедерації (УАК) Сергій Стоянов. Чекають відправки близько 200 тис. т зерна, а вантаження - 12 суден водотоннажністю 240 тис. т. Внутрішні потреби України в кукурудзі складають близько 6 млн. т, а урожай цієї культури цього року за даними УАК складе близько 12 млн. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас