СБ монетизує екосистеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ монетизує екосистеми

Казна та Політика
275
Роберт Зеллік хоче написати додаток до великого творіння Адама Сміта. Світовий банк запустив програму, яка допоможе країнам оцінити в грошовому еквіваленті свої природні ресурси. Поява екологічного аналога ВВП повинна зупинити забруднення та знищення лісів і посприяти запровадженню зелених технологій.
"Ми знаємо, що добробут людей залежить від екологічної системи та біологічного розмаїття. Ми також знаємо, що ці основи благополуччя деградують тривожними темпами. Одна з причин йього в тому, що ми не можемо правильно оцінити екосистеми і всю ту користь, яку вони приносять нам. Тому рішенням стане підрахунок вигод, одержуваних від екосистеми, який стане основою для запровадження політик урядами країн ", - заявив вчора голова Світового банку Роберт Зеллік, виступаючи перед понад 100 міністрами на саміті Конвенції ООН про біологічне різноманіття в японському місті Нагоя.
"Сьогодні ми створюємо щось, чого ніхто не намагався зробити раніше: глобальне партнерство, яке зможе фундаментально змінити спосіб підрахунку вартості екосистем. Двісті п'ятдесят років тому Адам Сміт написав "Багатство народів" і започаткував сучасну економіку. Ми сподіваємося написати додаток до Адама Сміта - "Природне багатство народів", - зазначив Зеллік.
За його словами, в розрахованому на п'ять років пілотному проекті взяли участь десять країн, включаючи Індію, Мексику і Колумбію. Ці держави спробують інтегрувати в свою національну статистику індекс зміни вартості екосистем, щоб із урахуванням їх досвіду ведення подібних підрахунків змогли інтегрувати собі індекс інші країни.
Як сказано в прес-релізі Світового банку, мета проекту - продемонструвати, як країни можуть переводити в економічні одиниці номінальну вартість екосистеми і дохід, що отримується людьми від її використання. Також учасники пілотної програми повинні розробити способи обліку цієї вартості в державному плануванні та проектуванні, пов'язавши їх із показниками суспільного добробуту та економічного зростання.
Як зазначив голова програми ООН із навколишнього середовища (UNEP) Ахім Штайнер, ідея даного проекту - зробити невидиме видимим. Часто уряди допускають вирубку лісів, осушення боліт або знищення коралових рифів з тієї причини, що не можуть оцінити в чітких цифрах, як вплинуть ці процеси на економіку. Проект повинен допомогти міністрам фінансів і главам корпорацій зрозуміти, наскільки важливою є природа як постачальник сировини і послуг для медицини, туризму, харчової та іншої промисловості.
"Сьогодні компанії оцінюють свої шанси постраждати від тероризму на рівні 4%, а ймовірність стати жертвою порушення біологічного різноманіття вважають рівною 8%, побоюючись, головним чином, втрат від пошкодженої репутації. Деякі бізнесмени є "безпосередніми вигодоотримувачаи" і використовують у цілях наживи слабке законодавство, щоб робити речі, які не зможуть робити в майбутньому. Однак більшість компаній шукають способи мінімізувати свої ризики ", - вважає Штайнер, говорячи про важливість переведення екосистеми в страхітливий доларовий еквівалент.
За попередньою оцінкою Світового банку, в переведенні на гроші все фермерські угіддя, ліси, корисні копалини та енергоресурси на нашій планеті коштують $ 44 трлн., з яких $ 29 трлн. припадають на країни, що розвиваються. Підрахувати прибуток набагато складніше.
Наприклад, ліси оберігають ґрунт і забезпечують гідрорегуляцію і запилення, слугуючи домівкою для бджіл та інших комах. Тому вирубка лісів може безпосередньо вплинути на багато секторів економіки: зменшити продуктивність сільського господарства, знизити потужність гідроелектростанцій, погіршити якість води.
Згідно з недавніми підрахунками, проведеними групою експертів на замовлення урядів Великобританії та Німеччини, деградація навколишнього середовища обходиться глобальній економіці в $ 2-4,5 трлн. на рік. Чиновники обіцяють врахувати ці втрати.
"Абсолютно зрозуміло, що ми повинні удосконалити методику оцінки екосистеми і принесених нею благ і інтегрувати ці підрахунки в процес прийняття рішень. Я думаю, бізнес не буде чинити опір цьому нововведенню. Наприклад, бджоли у Британії приносять економіці 440 млн. фунтів стерлінгів . Коли бізнесмени зрозуміють, скільки насправді коштує те, що вони отримують від природи безкоштовно, вони не будуть виступати проти екологічних реформ ", - заявила міністр економіки Великобританії Керолайн Спелман.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас