Мін'юст: немає підстав для скасування постанови НБУ про рівень регулятивного капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст: немає підстав для скасування постанови НБУ про рівень регулятивного капіталу

Казна та Політика
304
У Міністерстві юстиції України вважають, що немає жодних підстав для відміни постанови Національного банку України №273, якою підвищуються вимоги до мінімального рівня регулятивного капіталу комерційних банків.
Про це зазначається у відповіді Мін'юсту, текст якої має у своєму розпорядженні УНІАН, на відповідне звернення до відомства Асоціації українських банків (АУБ).
"Постанову № 273 видано в межах повноважень суб'єкта нормотворчості. і підстав для відміни рішення про державну реєстрацію немає", - говориться у листі Мін'юсту на адресу АУБ із посиланням на норми чинного законодавства України.
Як повідомлялось, Нацбанк України своєю постановою №273 від 6 липня 2010 року зобов'язав банки до 1 січня 2012 року збільшити розмір регулятивного капіталу до рівня не нижче 120 млн. грн. Банкам, в яких регулятивний капітал нижче вказаного рівня, дозволено залучати вклади фізичних осіб в межах об'єму притягнених вкладів фізичних осіб на дату набуття чинності постанови №273, тобто на 16 липня 2010 року.
Асоціація українських банків (АУБ) і 10 комерційних банків подали позов до Національного банку України, вимагаючи відміни цієї постанови як такої, що порушує права середніх і малих банків.
Зокрема, АУБ спільно із групою комерційних банків підготували і подали до Окружного адміністративного суду Києва позовну заяву про визнання незаконними і недійсними окремих пунктів вищезазначеної постанови Нацбанку.
На останньому судовому засіданні у цій справі, яке відбулось 26 жовтня ц.р. була оголошена перерва до 8 листопада для подачі додаткових пояснень.
Нагадаємо наприкінці серпня ц.р. у своєму листі до комерційних банків Нацбанк вказав на те, що за станом на кінець липня 2010 року регулятивний капітал в сумі менше 120 млн. грн. мали 69 банків, з яких 5 банків з тимчасовою адміністрацією. Сума докапіталізації 38 з них складає всього 20% від розміру їх регулятивного капіталу.
"Внесені постановою №273 зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні в частині підвищення вимог до мінімального розміру регулятивного капіталу відповідають світовим тенденціям, спрямовані на забезпечення стійкості (життєздатності) як окремих банків України, так і банківської системи в цілому.", - заявив НБУ в листі.
Крім того, 27 жовтня ц.р. перший заступник голови НБУ Сергій Арбузов заявив, що Нацбанк відстоюватиме свою позицію з приводу вимоги зі збільшення мінімального рівня регулятивного капіталу з огляду на те, що "це рішення обґрунтоване, воно погоджене із міжнародними організаціями".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас