Час "Газпрому" минає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час "Газпрому" минає

Енергетика
1025
В розпал переговорів з українським урядом і "Нафтогазом" про зміну умов газових контрактів "Газпром" зацікавлений реалізувати заходи для відновлення і збереження високих цін на газовому ринку. Але експерти сумніваються, що ці спроби матимуть успіх.
В той час як голова російського уряду Володимир Путін зустрічався в Києві зі своїм українським колегою Миколою Азаровим і вважав за краще залишити без публічних заяв питання про перепідписання газових контрактів з Україною, глава "Газпрому" Олексій Міллер провів переговори із Леонідом Бохановським, генсекретарем Форуму країн - експортерів газу (ФКЕГ, цю організацію неофіційно іменують "газовій ОПЕК"). Основним її результатом в прес-службі холдингу називають те, що "Олексій Міллер підтримав ініціативи форуму, спрямовані на підвищення стійкості газового ринку і просування газу як екологічно чистого палива XXI століття".
На думку російської сторони стійкість газового ринку може бути забезпечена довгостроковими контрактами між постачальниками і споживачами, які дають гарантії постачань. "Ми вважаємо досить неконструктивною і нестійкою ситуацію, яка склалася в конкуренції довгострокового і спотового ринку газу", - зазначає глава Міненерго Росії Сергій Шматко. Він також стверджує, що українсько-російські переговори про можливість отримання знижок на газ повинні вестися на рівні господарюючих суб'єктів і в газовому питанні не треба шукати політичного підтексту. "Треба спокійніше до цього до всього ставитись. У нас переговорами із контрактів конкретно займається "Газпром". Він підписував цей контракт", - повідомив міністр.
Але експерти говорять про інший розподіл впливу в російській газовій сфері. "Не забуватимемо, що умови газової співпраці - одне з найбільш важливих питань для Москви і Києва, яким в Росії займається особисто В. Путін, хоча публічно жодна зі сторін не дала жодних коментарів із цього приводу після переговорів в Києві 27 жовтня", - сказала Олена Херолд із консалтингової компанії PFC Energy. Ймовірно, зазначила експерт, Москва і Київ доки не знайшли компромісу, який би влаштував обидві сторони. "Як відомо, однією з основних цілей Росії на українському газовому ринку є отримання "Газпромом" контролю в управлінні газотранспортною системою України. У свою чергу, Україна намагається добитися значного зниження ціни на газ. Москва продовжуватиме наполягати на створенні міжнародного газотранспортного консорціуму, до якого, окрім "Газпрому" і "Нафтогазу", можуть увійти європейські споживачі газу", - прогнозує Олена Херолд.
Партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутихін вважає, що затвердження довгострокових контрактів як основа ринку - спірна позиція. На його думку, ніякої координації цін між учасниками газового ОПЕК немає і бути не може. "ФКЕГ фактично не має жодного впливу на європейському ринку газу і доки є досить номінальною структурою", - погоджується Олена Херолд. В даний час, за її словами, основним головним болем експортерів природного газу є бум в розвитку нетрадиційних джерел газу (сланцевий газ, метановий газ вугільних пластів, газ щільних піщаників). "Значні запаси нетрадиційного газу знайдені в декількох європейських країнах, у тому числі в Польщі і Україні. Передбачаючи розробку цих запасів "Газпром", ймовірно, намагатиметься, використовуючи момент, зміцнити своє становище на українському ринку через отримання частки в управлінні ГТС і входженням в газорозподільчі компанії України", - зазначила Олена Херолд.
Михайло Корчемкін з East European Gas Analysis звернув увагу, що з дня утворення ФКЕГ "Газпром" скорочував, а Катар збільшував свою присутність на європейських ринках.
Тому слова Олексія Міллера, озвучені ним у 2008 р. про те, що створення ФКЕГ ініціювала "big gas трійка" (Росія, Іран і Катар), в якій Росії відведена провідна роль, вже не відображають дійсного стану справ на ринку. Тепер же, на думку Михайла Корчемкина, серед трійки лідерів світового газового ринку роль російської компанії змінилася: вона втратила провідну центрову позицію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас