НБУ обирає нерезидентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ обирає нерезидентів

Валюта
646
За перші три квартали цього року Національний банк збільшив інвестиції у цінні папери нерезидентів майже на третину. Експерти передбачають, що ці вкладення досить надійні.
Національний банк за дев'ять місяців поточного року збільшив вкладення в цінні папери нерезидентів на 32,4%. За станом на 1 жовтня 2010 р. інвестиції в папери "нерезів" досягли 147,409 млрд. грн. і склали 33,4% від загальної суми активів Нацбанку (в кінці 2009 р. їх обсяг досягав 30,7% сум активів).
Зростання інвестицій в ЦБ нерезидентів означає, що для НБУ світова фінансова криза вже закінчилася і тепер він користується ситуацією, активно інвестуючи в іноземні цінні папери, які поступово дорожчають.
До того ж в поточному році (починаючи з березня) резерви НБУ стабільно зростали унаслідок постійного викупу з ринку надлишків валюти. Для того, щоб диверсифікувати валютні ризики, НБУ інвестував частину грошей в іноземні ЦП. "З позиції управління резервами, регулятор повинен вкладати їх (грошові кошти) в безризикові активи для диверсифікації ризиеів. Такими активами є монетарне золото і низькоризикові цінні папери нерезидентів", - говорить аналітик "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач. До речі, зі зростанням резервів НБУ збільшив вкладення цього року, не лише в папери нерезидентів, але і в монетарне золото.
Експерти називають дії регулятора нормальною практикою. З одного боку, грошові кошти з резервів (викуплені з ринку надлишки валюти плюс зняті з депозитів в іноземних банках) приносять дохід. А з іншого - національна грошова система захищена від обвалу. Обсяг розміщених НБУ резервів у цінні папери нерезидентів (третина активів), на думку експертів, також є сповна адекватним. Відсоток вкладення в ЦП нерезидентів в активах Центрального банку Росії, наприклад, значно вищий.
До того ж, як стверджує економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, НБУ інвестує в основному в державні ЦП країн з розвиненою економікою (США, Великобританія, Франція). А такі цінні папери, за його словами, є досить надійними і практично не схильні до коливань в ціні.
"Також потрібно враховувати той факт, що міжнародні резерви призначені для використання із зовнішніх виплат держави і приватного сектора економіки", - говорить аналітик Phoenix Capital Олександр Лозовий. У разі проблем в економіці України, за його словами, якість активів усередині країни погіршиться. А це, відповідно, знизить якість резервів НБУ, розміщених в цих активах. Як результат постраждає міжнародна ліквідність країни.
В той же час НБУ істотно зменшив обсяги кредитування вітчизняних банків. Основна причина цього - стабілізація ліквідності в банківській системі (ставки міжбанківського кредитного ринку набагато нижчі за вартість рефінансування НБУ, і банки його зараз просто не використовують). Крім того, грошові кошти із золотовалютного фонду в іноземній валюті не видаються під кредити рефінансування комерційним банкам, оскільки такі позики надаються в гривні.
Втім, сказати наскільки структура активів і пасивів НБУ дійсно зважена - складно, оскільки центробанк не розкриває структуру своїх активів повною мірою (наприклад, в які конкретно іноземні ЦП він вкладає). "Але судячи з тих даних, які є, - співвідношення зобов'язань і активів сповна нормальне", - говорить Олександр Жолудь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас