"Луганськтепловоз" готують для "Привата" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Луганськтепловоз" готують для "Привата"

Фондовий ринок
866
Тривала приватизація"Лугансктепловоза" підкидає все нові сюжети: суд знов забирає завод у інвестора, проте цього разу за позовом не опонентів, а держави в особі ФДМ.
Як стало відомо вчора, Госпсуд м. Києва задовольнив позов Фонду держмайна до російського покупця "Луганськтепловоза" в повному обсязі і зобов'язав відомство розірвати договір купівлі-продажу, а покупця - виплатити всю суму неустойки, що накопичилася, і пені. Таким чином, УК "Брянський машзавод" (входить до "Трансмашхолдингу", РФ) повинен повернути 76% акцій українського заводу у власність держави, а також заплатити ФДМ 84,177 млн. грн. - штраф, який накладений на компанію, за невнесення своєчасно коштів відповідно до укладеної угоди.
Нагадаємо, "Брянський машзавод" виграв приватизаційний конкурс 15 червня, проте до встановленого українським законодавством терміну - 1 серпня - не сплатив покупку. Інвестор обґрунтовував свої дії правом на залік в рахунок цього придбання коштів, внесених за "Луганськтепловоз" за попереднім договором покупки, які "Трансмашхолдингу" Україна так і не повернула. Позиція вітчизняних чиновників, які вимагають повторної сплати, підкріплюється рішеннями місцевих судів. А також "моральним правом" на добавку, яке витікає із заниженої ціни, за якою одне з найбільш ласих підприємств українського машинобудування пішло з молотка (410 млн. грн. при стартовій ціні 400 млн.).
Судячи із заяв сторін, приватизаційна драма довкола "Луганськтепловоза" далека до розв'язки. У прес-службі ФДМ заявили, що про підготовку до нового конкурсу доки не йдеться, оскільки судовий процес, швидше за все, ще не закінчено. В українському представництві "Трансмашхолдингу" це підтверджують. "Поки у нас ще є процесуальні можливості оскаржити це рішення, і ми ними скористаємося. Відмовлятися від заводу ми не маємо наміру і продовжуватимемо судові розгляди", - запевнив глава представництва Олег Волошинський.
Втім, підсумок цієї опери, на думку спостерігачів, вже можна передбачити. Річ у тому, що, на відміну від попередніх судових розглядів довкола "Луганськтепловоза", держава вперше не відстоює приватизаційний договір перед лицем опонентів "Трансмашхолдинга", а діє з ними спільно.
Нагадаємо, 21 вересня той же Господарський суд м. Києва відмінив результати конкурсу з продажу "Луганськтепловоза", але у справі іншого позивача. Ухвала була винесена за позовом Mantara Holding, недопущеною до торгів, бенефіціарами якої є підприємці з групи "Приват" Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Бажання "Привата" отримати у власність луганське підприємство червоною ниткою йде через всю історію його приватизації: група виявляла цікавість до кожного з конкурсів, що проводилися, а, не отримавши перемогу, йшла шукати обхідні шляхи до заповітної мети в судах.
Юридично позиція ФДМ в суперечці із "Трансмашхолдингом" про повернення коштів, на думку юристів, не була бездоганною - Вищий госпсуд дозволив відомству не повертати кошти у валюті, а не повертати взагалі. Проте всупереч цьому ФДМ на подив швидко вирішив обернути назад приватизаційний процес і позбавитися від недобросовісного інвестора.
Не виключено, що втрутились вищі політичні сили: наприклад, віце-прем'єр Сергій Тігіпко публічно заявляв, що конкурс проведений неефективно, і прогнозував повернення заводу у власність держави. Враховуючи партнерські зв'язки віце-прем'єра з групою "Приват" у вагонобудівному бізнесі (група "ТАС" пана Тігіпка ділить контроль з "Приватом" над низкою активів), можна передбачити, що цього разу епопея з "Луганськтепловозом" завершиться не без врахування інтересів дніпропетровської групи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас