Порошенко робитиме сгущене молоко у Вінниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко робитиме сгущене молоко у Вінниці

1018
До кінця 2012 р. вона має намір побудувати молокопереробний завод у Вінниці. Про це розповів сам засновник корпорації Петро Порошенко.
"Прийнято рішення, сьогодні вже завершено проектування нового потужного молокопереробного комплексу. Сума інвестицій лише в будівельні роботи складе більше 270 млн. грн..",- сказав засновник корпорації Roshen Петро Порошенко. Він також повідомив, що підприємство вироблятиме сухе і згущуюче молоко для кондитерського виробництва, а також молочну продукцію для кінцевих споживачів. На жаль, бізнесмен не уточнив, який обсяг молока зможе переробляти новий завод, але, враховуючи суму озвучених інвестицій, швидше за все, підприємство буде середнім за потужністю, вважають експерти.
Очевидно, для ринку інвестиції пана Порошенка в молочний сегмент не мають настільки істотного значення, але плани із будівництва молокозаводу сповна вписуються в розуміння стратегії компанії Roshen. Адже корпорація спочатку передбачала вертикально-інтегрований бізнес. Молокозавод - одна з ланок в ланцюзі кінцевого виробництва. Схоже, головним завданням таких інвестицій є забезпечення корпорації молочною сировиною. Річ у тому, що у Вінниці компанія будує також завод кондитерських виробів. Його будівництво, а це вже друге кондитерське виробництво у Вінниці, в корпорації планують завершити наприкінці першого півріччя 2012 р.
"Зараз на будівництві цілодобово працює більше 400 будівельників. Роботи йдуть за графіком, і в першій половині 2012 р. фабрика почне випускати продукцію", - уточнює пан Порошенко. 70% цієї продукції відправиться на експорт, а місту це дасть 1,5 тис. нових робочих місць. Виробнича потужність нової фабрики становитиме 600 т кондитерської продукції на добу. Інвестиції в її будівництво складуть $300 млн. Це буде п'ята фабрика корпорації в Україні. В цілому кондитерський напрям Roshen складається із шести кондитерських виробництв і є дочірнім підприємством групи "Укрпромінвест". Плани із будівництва молокозаводу виправдані в рамках зміцнення кондитерської імперії пана Порошенка.
Саме по собі виробництво молочних продуктів для кінцевого споживача мало цікаве з точки зору бізнесу, вважають експерти ринку, якщо у інвестора немає сировинної бази. "Більше п'яти років в Україні спостерігається дефіцит молока, який збільшується останнім часом", - говорить аналітик ДІК BG Capital Дмитро Ушенко. На його думку, братися за проекти подібного роду без наявності сировини безрозсудно. А корпорація, як відомо, не володіє достатньою тваринницькою базою для виробництва молока. Тому навряд чи в цьому випадку може йти мова про розвиток великомасштабного молочного бізнесу. За словами пана Ушенка, для забезпечення власною сировиною великому підприємству буде потрібно не менше $160-200 млн. інвестицій. А сам крупний комплекс із виробництва молокопродуктів зажадає не менше $100 млн. вкладень. Але потреби у такому великому проекті в ринку на сьогодні немає, оскільки переробляти нічого. Середнє підприємство, яким і буде майбутній завод пана Порошенка, - якраз той проект, який потребуватиме менше витрат і принесе вигоду, в першу чергу, корпорації в цілому.
В теперішній час бізнес із переробки молока має рентабельність не більше 10-15% і в умовах браку молока є ризикованим. На це вказують цінові коливання. Цього року через дефіцит вартість молока перевищила середньоєвропейські ціни і склала 40 євроцентів за 1 літр. Природно, це істотно зменшило маржу виробників молочних продуктів. В той же час, вважають аналітики, бізнесу не варто опускати руки. Вкладати гроші необхідно в інший сегмент - виробництво молочної худоби. У цьому секторі рентабельність складає 40-50% і найближчим часом інтерес інвесторів до нього зростатиме, вважають експерти. Не виключено, що наступною крупною інвестицією пана Порошенка стане крупна тваринницька ферма.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас