Нацбанк не бачить підстав для девальвації гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не бачить підстав для девальвації гривні

Валюта
4752
Національний банк України (НБУ) не бачить жодних економічних підстав усередині країни для девальвації національної валюти, повідомив член правління і виконавчий директор з економічних питань НБУ Ігор Шумило.
"Жодних підстав для девальвації гривні немає. Впродовж всіх місяців 2010 року, включаючи жовтень, надходження валюти до країни на $1-1,5 млрд більше, ніж її відтік", - сказав він на щорічній конференції Міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings у Києві.
За його словами, український бізнес акумулює і не виводить, а повертає капітал до України.
І.Шумило також зазначив, що ситуація з приростом запасів готівкової валюти поза банками краща, ніж в попередні роки, проте як і раніше залишається напруженою, особливо в останніх кілька місяців.
Приріст запасів готівкової валюти поза банками за останніх 10 років склав $62 млрд, а за 2006-2010рр - $48,7 млрд, додав І.Шумило.
За його оцінкою, причина полягає не стільки в потребі населення, скільки в негативних очікуваннях певних бізнес-кіл, які залучають цю готівку для певних розрахунків і "тіньових схем".
І.Шумило також підкреслив, що Нацбанк перейшов до гнучкого валютного курсу - не волатильного, а прогнозованого і який відповідає потребам економіки.
"Ми говоримо про стабілізацію на валютному ринку, але вона передбачає можливість як ревальвації, так і девальвації. Готівкова валюта на руках населення - це ті потоки, які впливатимуть на здатність Нацбанку забезпечити стабільність національної валюти", - сказав І.Шумило.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас