Ринок праці "відбілять" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок праці "відбілять"

3189
Детінізація трудових доходів українців, яку влада обіцяє провести з весни, прогресує з кожним "реформаторським" кроком. "День" вже писав, що донецькі податківці вирішили зайти з тилу до "темної" сторони вітчизняного ринку праці, запропонувавши перевіряти матеріальний стан і джерела доходів безробітних. Тепер же головний фіскальний орган країни, Державна податкова адміністрація України (ДПАУ), планує ще більш посилити відповідальність для приховувачів прибуткових податків. Зокрема, податківці обіцяють штрафувати тих працівників, які отримують зарплату "в конверті" і не повідомляють в контролюючі органи про це. Відповідну заяву зробив перший заступник голови ДПАУ Віктор Шейбут.
На думку податківця, до найнятого робітника повинна застосовуватися адміністративна відповідальність. Таким методом "рубля", відзначив Шейбут, податкова адміністрація прагне донести громадянам, що одержання офіційної зарплати буде їм вигідно при нарахуванні в майбутньому пенсії.
Також, щоб запобігти тіньовому обороту готівкових коштів, в ДПАУ хочуть перевести виплату заробітних плат та інших доходів в безготівкову форму.
Коли ж будуть введені штрафи для "конвертників", за словами Шейбута, поки не відомо. Поставити крапку в даному питанні повинен Кабмін, на розгляд якого вже подана відповідна пропозиція.
Штрафи "світять" кожному другому українцеві
Перспектива "податкових" штрафів, за інформацією Національного форуму профспілок, "світить" мало не кожному другому українцеві. Адже, за даними центрів зайнятості, офіційно у пошуках роботи сьогодні перебувають 413 тисяч безробітних. А реальний показник незайнятого населення, за даними експертів, - понад 9,2 мільйона українців (а це 46% працездатних громадян).
Проте, в податковій запевняють, що введення адміністративної відповідальності допоможе найнятому робітникові захиститися від неправомірних "умов" роботодавця. Адже останньому, за словами першого заступника голови ДПАУ, сьогодні вигідно наймати людей на правах "заробітчан", і, користуючись досить високим рівнем безробіття в країні, змушувати їх отримувати "чорну" зарплатню.
Генпрокуратура теж "за" посилення відповідальності "конвертників"
Необхідністю посилення контролю за "тінню" ринку праці стурбовані і в Генеральній прокуратурі України. Як відзначив днями Генеральний прокурор Олександр Медведько, за останніх п’ять років органи прокуратури порушили 11 тисяч кримінальних справ за порушення процедури оплати праці, при цьому, лише в поточному році таких справ - дві тисячі. Проте, за його словами, істотних зрушень відносно детінізації ринку оплати праці поки немає.
Адже, як заявив заступник Генерального прокурора Віктор Занфіров, перевірки контролюючими органами проводяться недостатньо ефективно. Так, за його словами, спостерігається недостатній рівень співпраці податківців з органами прокуратури. Наприклад, в прокуратуру подають в основному не матеріали про встановлені порушення, а інформацію.
За словами Занфірова, прокурорські перевірки свідчать: в більшості випадків невиплата пенсійних внесків і зарплат спостерігається на економічно активних підприємствах, але не внаслідок складного матеріального становища, а через ігнорування законодавства. Впродовж цього року органи прокуратури, за словами замгенпрокурора, порушили 123 кримінальні справи за порушення у сфері сплати внесків до Пенсійного фонду. До відповідальності притягнені 1900 посадових осіб, а на користь держави стягнуто 422 млн. гривень. "Тому Генеральна прокуратура пропонує ініціювати перед Президентом встановлення строгішого покарання за несплату роботодавцями внесків до Пенсійного фонду", - проінформував громадськість заступник Генерального прокурора.
Роботодавців - на "гачок"?
За інформацією ДПАУ, податкове "відбілювання" доведеться пройти близько 60% комерційним структурам, які сьогодні платять зарплатню своїм співробітникам нелегально. Пропонується посилити кримінальну відповідальність за порушення трудового законодавства. Саме так чиновники мають намір ліквідовувати діри в Пенсійному фонді.
Сьогодні Пенсійний фонд отримує відрахування не з реальних, а з мінімальних зарплат, і ледве-ледве тримається на плаву, пояснюють податківці. Тому українцям пропонується, побачивши виплату грошей "в конвертах", скаржитися правоохоронним органам не на себе (ст. 63 Конституції України дозволяє громадянам не свідчити собі на шкоду), а на колег і начальників.
Експерти ж побоюються, що з введенням подібної ініціативи ДПАУ, на українському ринку праці станеться повернення до "славних" часів "стукачества" в СРСР.
"Це буде "гачок", на якому податкова триматиме практично кожного підприємця, - цитує голову Федерації профспілок працівників малого і середнього підприємництва України В’ячеслава Роя УНІАН. - Співробітники податкової міліції легко "організовують" декілька заяв працівників, що вони отримали неофіційну зарплату. Сьогодні змусити працівника так вчинити дуже важко, оскільки ніхто з них не хоче втрачати роботу. Та і з морально-етичного боку це проблема, адже працівник, отримуючи роботу, погодився на "конверти". А ось загроза великого штрафу, напевно, змусить багатьох написати заяву. На цих заявах не буде дати. Потім підприємцеві їх показують і пояснюють, що завтра ж дата буде поставлена і справа буде порушена офіційно, якщо підприємець не згоден виконати вимоги або побажання податкового інспектора".
Удосконалення податкової системи усуне необхідність "залякування"
Профспілки стурбовані наслідками подібних ініціатив для ринку праці. Вони побоюються, що новий механізм "роздавить" найманих робітників, які опиняться під подвійним тискам, - податківців і роботодавця. Перші, на думку голови Конфедерації вільних профспілок, народного депутата України Михайла Волинця, можуть оштрафувати, а другі - звільнити з роботи за те, що він зізнався в одержанні зарплати в "конверті".
"Таким чином, влада переносить проблеми, які сама повинна вирішувати, на плечі людей, - обурюється він. - За виплати в "конвертах" відповідальність несуть роботодавець і держава, тому що вони змушують громадян погоджуватися на такі умови. Скажіть, хіба міг би найманий робітник добровільно погодитися на "конверт"? Адже він розуміє, що така зарплата в майбутньому негативно відіб’ється і на розмірі його пенсії, і на "відпускних" і "лікарняних", і, врешті-решт, він не зможе взяти кредит або отримати візу для виїзду до країн Шенгенської зони".
На думку Волинця, завдання влади - не вводити нові штрафи, а полегшити податковий тиск на роботодавців і таким чином сприяти створенню додаткових робочих місць. "Тоді не потрібно буде залякувати відповідальністю за зарплатню в "конверті" ні працівників, ні роботодавців", - вважають в Конфедерації вільних профспілок.
В цілому, експерти пропонують замість "поліцейських" методів "відбілювання" ринку праці, виховувати пошану платників податків до вітчизняної фіскальної системи, перекроївши її за європейським зразком. Адже "конвертна" зарплатня - всього лише вимушений крок бізнесу, який не в силах мирно співіснувати з бюрократично складними умовами вітчизняної системи оподаткування, вважає перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров.
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас