"Ъ": Засідання виконано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Засідання виконано

1411
Вчора у Києві відбулось засідання українсько-російського міжурядового комітету під головуванням прем'єр-міністрів обох країн Миколи Азарова і Володимира Путіна. Його головним підсумком стали шість угод про секторальне співробітництво між державними органами та комерційними компаніями України та Росії. Прем'єри також досягли домовленостей про співпрацю в інших сферах, про що свідчить протокол засідання.
Одноденний робочий візит прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна до Києва був приурочений до сьомого засідання комітету з економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії. Крім цього, в графіку російського прем'єра значилися переговори тет-а-тет з українським колегою Миколою Азаровим і з президентом Віктором Януковичем, а також робочий обід із представниками українського бізнесу.
"В цілому, на мій погляд, те завдання, яке ми поставили, - підготувати дієву угоду з наших міждержавних відносин до 2020 року - вирішується. Я сподіваюся, що у Вашій особі уряд Росії зробить великий внесок в цю роботу", - заявив пан Янукович на зустрічі з Володимиром Путіним. Хоча згадка про обличчя навряд чи порадувала російського прем'єра, у якого під лівим оком красувався синець невідомого походження, приховати який не зміг навіть рясний грим.
Втім, останній пункт програми так і не був реалізований - запрошеним бізнесменам без пояснення причин повідомили, що пан Путін з ними не зустрінеться. За однією з версій журналістів, російська сторона відмовилася від зустрічі через можливість зриву графіка візиту прем'єра, побоюючись, що обід може перетворитися на пізню вечерю, за іншою - Володимир Путін відмовився проводити в Києві будь-які зустрічі, крім обов'язкових переговорів з керівництвом Україні, оскільки був не в формі.
Ще напередодні візиту в прес-службі Кабінету міністрів попереджали, що центральним і найбільш тривалим заходом стане засідання економічного комітету, перед яким відбудеться "нетривала зустріч прем'єрів". На практиці все пройшло з точністю до навпаки. Пани Путін і Азаров провели у переговорній кімнаті дві години; спочатку вони розмовляли у присутності послів, потім попросили залишити їх наодинці. Засідання ж економічного комітету тривало менше години. Враховуючи, що з кожної сторони у заході брали участь понад 30 урядовців, мало кому з них вдалося скористатися можливістю розповісти прем'єрам про проблеми своєї галузі.
Головним підсумком засідання стало шість секторальних угод, підписаних державними і комерційними структурами України та Росії. Список документів узгоджувався буквально до останнього моменту - так, лише вчора вранці стало відомо, що російська сторона вилучила з нього угоду про транзит нафти територією України.
У пакеті, підписаному вчора в присутності глав урядів, залишились угода про співпрацю ВАТ ТВЕЛ і держкомпанії "Ядерне паливо" про організацію виробництва в Україні ядерного палива за російськими технологіями; меморандум про розвідку і видобуток газу в донецьких пісковиках між українським Кабміном і російсько -британської ТНК-ВР; угода про створення російсько-українського СП "ОАК-Антонов".
Прем'єри вчора відмовилися відповідати на питання журналістів, обмежившись короткими заявами, в яких зовсім нічого не сказали про досягнуті домовленості і лише нагадали про "нормалізацію наших двосторонніх відносин". Ініціатором скасування анонсованої прес-конференції стала російська сторона, керуючись тими ж причинами, що й у випадку зі скасуванням офіційного обіду.
Микола Азаров та Володимир Путін вчора ввечері також підписали двосторонній документ - протокол засідань економічного комітету. 15-сторінковий протокол регулює секторальне українсько-російське співробітництво у всіляких напрямках, і, крім загальних фраз про розвиток секторальної кооперації, в ньому зафіксовано низку чітких домовленостей Києва та Москви. Найбільш чіткі плани сторони зафіксували в енергетичній сфері.
Глави урядів доручили профільним міністерствам і держкомпаніям підготувати проекти міжурядових угод "Про співробітництво в газовій галузі" (до 1 липня 2011 року) та "Про заходи щодо забезпечення паралельної роботи Єдиної енергетичної системи РФ і Об'єднаної енергетичної системи України" (до 31 грудня 2010 року). Особливий інтерес представляє останній документ, який належить підготувати всього за два місяці.
Прем'єри зафіксували детальний план підготовки цього документа - так, не пізніше 10 листопада має бути створена група із розробки цього документа, а не пізніше 15 листопада - відбутися її перше засідання.
Примітно, що Київ і Москва не відчувають необхідності термінового міжурядового регулювання у цій сфері. Електромережі обох країн і зараз функціонують паралельно, забезпечуючи можливість експорту та технічного перетоку електроенергії. Однак, підписавши довгострокову угоду про паралельну роботу енергомереж, Україна може позбутися можливості почати інтеграцію своєї мережі в європейську енергосистему.
У розділі міжурядового протоколу, присвяченому енергетиці, порушується також проблема власності АТ "Укртатнафта". Прем'єри домовилися створити до 20 листопада робочу групу за участю Мінпаливенерго та Мін'юсту обох країн, уряду Татарії, "Татнафти" і НАК "Нафтогаз Україна" "з метою розробки плану спільних дій із врегулювання спірних питань навколо АТ" Укртатнафта "".
Прем'єри дали також низку доручень урядам і в інших сферах. Зокрема, вони зажадали "узгодити попередню схему коопераційного виробництва літаків Ан-70" (до кінця 2010 року) і "прискорити опрацювання питання про відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан-124" (без зазначення термінів).
Сергій Сидоренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас