Металевий рахунок - всі за і проти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металевий рахунок - всі за і проти

Банківські метали
8481
Практика показала, що гроші безпечніше зберігати в дорогоцінних металах. За останні чотири роки вартість золота зросла в 4 рази. У свою чергу, вітчизняні банки вже ввели до спектру своїх послуг такі вклади.
Депозит в золоті чи металевий рахунок
Найцікавішим вважається відкриття металевого депозиту або металевого рахунку. Металевий рахунок - це банківський внесок, але не в грошовому еквіваленті, а у вигляді різних дорогоцінних металів. Золото і срібло більш поширені та бажані. Платина, паладій - менш популярні.
"Поки деякі банки пропонують своїм клієнтам відкривати депозити в злитках дорогоцінних металів, придбаних у фінустанові. Оскільки банку простіше залучити депозит і видати кредит у гривні. Для того щоб банк міг відкривати депозити в злитках з дорогоцінних металів і видавати кредити в таких злитках, необхідно мати відповідних фахівців і закупити спеціальне обладнання для оцінки металів. Але все одно, як ми бачимо, в Україні цей ринок активно розвивається і з кожним роком стає все більш затребуваним", - розповідає Ігор Львов, заступник голови правління комерційного банку.
Сама процедура відкриття металевого рахунку нескладна. Для цього треба прийти в банк з паспортом, ідентифікаційним кодом і написати заяву на відкриття рахунку. Потім укладаєте договір з фінансовим закладом, де будуть зафіксовані умови проведення операцій з дорогоцінними металами.
"Ніяких обмежень не існує, клієнт може купити золота стільки, скільки побажає, навіть на суму в одну гривню, від одного грама до кількох кілограмів. Але найбільш затребуваним банківським металом залишається золото. З ним проводиться 60-70% всіх операцій. 25-30% займає срібло", - розповідає директор департаменту роботи з банківськими металами Семен Бабаєв.
Перед відкриттям рахунку визначтеся з його видом
Однак перш ніж відкрити металевий рахунок, необхідно визначитися з його видом. В Україні їх декілька. Знеособлений або відповідального зберігання. Знеособлений металевий рахунок, у свою чергу, також буває поточним і депозитним. Металевий рахунок відповідального зберігання - це передача в банк своїх особистих металів. Для цього клієнт орендує ящик, а банк стає відповідальним за зберігання. "Така операція називається - віддати свій метал на зберігання. Це не депозит і відповідно на нього відсотки не нараховуються", - говорить Ігор Львов.
Знеособлений металевий рахунок передбачає купівлю у фінустанови певної кількості грамів дорогоцінного металу, причому реально банк не надає клієнту злитків, а угоду оформляють лише на папері. "Якщо мова йде про поточні рахунки за своєю ідеологією і за своїм принципом вони не передбачають ніякого рівня відсотковості. Якщо мова йде про депозитний рахунок накопичувальний, то там існує відсоткова ставка. У середньому по ринку вона варіюється від 2 до 5% річних", - говорить Семен Бабаєв.
Розходження цих рахунків у наступному. Депозитний рахунок - це вклад, відкритий для збереження та накопичення. Скористатися ним можна тільки після закінчення терміну угоди. Поточний же рахунок має такі особливості - в зручний час його можна зняти, перевести або поповнити. У цьому його головна перевага перед депозитним. Хоча додаткові дивіденди від банку на нього не нараховують. Заробляємо лише на ціні. У той же час деякі банкіри стверджують, що таким чином поточний рахунок дає можливість заробити на спекуляції. Тобто при відкритті подібного рахунку клієнт купує, наприклад, золото за курсом на день здійснення операції. Коли ж клієнт хоче продати метал, він може забрати або гроші, або злиток. Але відкриваючи поточний рахунок, клієнт повинен стежити за зміною цін на дорогоцінні метали.
"Тобто якщо клієнт купив злиток золота за однією ціною в один день і поклав його на депозит і на поточний рахунок, рівно через рік ціна не змінилася, клієнт тільки заробить відсотки по депозиту. Але якщо через 6 місяців ціна зросла в 2 рази, клієнт зняти достроково його не зможе. А ось маючи поточний рахунок, він зможе його продати. Тому що невідомо, що буде через 6 місяців і чи буде на ринку приваблива ціна для продажу золота", - говорить Бабаєв.
Золоті ризики
Хоча металевий рахунок і має чимало переваг перед грошовими вкладами, але на законодавчому рівні є вагомий недолік. У випадку фінансових проблем у банку, по металевих рахунках клієнт не отримає компенсацію від Фонду гарантування вкладів. Хоча, за словами банкірів, це питання часу, і дуже скоро ця проблема буде вирішена. Також варто зазначити, що крім цього, клієнт, коли відкриває рахунок у золотих злитках, несе ще непрямі витрати, які з'їдають значну частину прибутку. При купівлі-продажу золотого злитка інвестор втрачає 3-40% на спреді.
У багатьох банків умови зворотного викупу злитків завідомо невигідні. Більше того, якщо вкладник купує злиток в іншому банку, тобто не в тому, який відкриває депозит, то депозит, як правило, відкривається зі зниженою процентною ставкою. А деякі банки взагалі відмовляються приймати вклади із злитків, куплених у інших банках. Це пов'язано з тим, що фінустанова зазнає додаткових витрат на експертизу таких злитків. Якщо ж злиток вкладник купує на місці і при закритті депозиту продає його тому ж банку, то фінустанові навіть не потрібно виносити злиток зі сховища. І оскільки банк економить на даній операції, за такими вкладами, як правило, встановлюється знижений спред.
Ще одним недоліком для бажаючих провести операцію з банківськими металами - це те що, купуючи і продаючи злиток в Україні, клієнт не може бути впевнений, що золото йому продають за "справедливою" вартістю, тобто тією, яка склалася на світовому ринку. Річ у тім, що на Лондонському ринку дорогоцінних металів, який є основним світовим центром торгівлі золотом, існує система так званого лондонського фіксингу. Два рази на день - вранці і ввечері - п'ять найбільших операторів - учасників фіксингу (Barclays Capital, Deutsche Bank, HSBC, Scotia Mocatta, Societe Generale) визначають ціну, при якій вирівнюються попит і пропозиція. Розглядаються заявки на купівлю та заявки на продаж, і при досягненні рівноваги оголошується ціна. Всі інші банки при купівлі "за лондонським фіксингом" користуються послугами цих п'яти операторів. При цьому ціни на золото в українських банках можуть значно відрізнятися від цін світового ринку. А тому експерти стверджують, що купувати золото і тримати його на депозиті має сенс тільки в тому випадку, якщо мова йде про внесок на термін від трьох і більше років. Короткострокові вкладення в такий актив виявляться, швидше, збитковими.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас