Fitch відзначає послаблення кризи у російському банківському секторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch відзначає послаблення кризи у російському банківському секторі

Казна та Політика
199
Fitch Ratings відзначає ослаблення кризи в російському банківському секторі на тлі істотного зниження тиску на якість активів і капітал і поповнення ліквідності за рахунок сильного надходження депозитів. Про це говориться в опублікованому в середу рейтинговим агентством спеціальному звіті.
З початку 2010 року агентство вже провело кілька позитивних рейтингових дій, включаючи 15 підвищень рейтингів, які були обумовлені більш хорошими, ніж очікувалося, показниками сектора протягом кризи.
"Помітне поліпшення інфраструктури сектора, здійснене в період кризи, зокрема можливостей банків отримувати доступ до ліквідності, знизили системні ризики, - пояснює старший директор в московській аналітичній групі Fitch із фінансових організацій Олександр Данилов, - і Fitch чекає, що в разі нового значного стресу підтримка ліквідністю буде знов доступна для банків".
"При цьому багато банків змогли витримати різку рецесію й істотне зниження якості активів, без того аби їм знадобилась надзвичайна підтримка капіталом, і Fitch спостерігає стабілізацію показників знецінення кредитів у більшості банків протягом 2010 року", - вказує Данилов.
В той же час рейтинги російських банків в приватній власності все ще є відносно низькими, і їх значна більшість знаходиться в категорії "B". Це відображає все ще істотні структурні недоліки російської економіки і банківської системи, такі як значна економічна циклічність, обумовлена залежністю від цін на нафту, і нестійка ділова упевненість, недостатність довгострокового рублевого фондування і відносно невеликі і концентровані клієнтські бази більшості банків. Недоліки у сфері управління ризиками і корпоративного управління також позначаються на рейтингах окремих фінансових організацій.
Прогноз із рейтингів більшості російських банків в даний час є "стабільним", і агентство чекає, що кількість підвищень і знижень рейтингів в IV кварталі 2010-2011 року буде невеликим. "Деякі посткризові зміни рейтингів можливі у міру того, як банки, в яких ще зберігаються проблеми з якістю активів, або продемонструють їх ефективне вирішення, або, навпаки, матимуть значніші збитки, ніж очікується в даний час, - зазначає Джеймс Уотсон, керуючий директор в московській аналітичній групі Fitch із фінансових організацій. - Окрім цього будь-які підвищення рейтингів в майбутньому, ймовірно, потребуватимуть зміцнення клієнтських баз і управління ризиками в окремих банків або ж значнішого, ніж очікується, поліпшення операційного середовища в Росії".
Російські банки, які рейтингуються Fitch, за звітністю, мали проблемні кредити (непрацюючі плюс пролонговані кредити) на рівні 19% на кінець першого півріччя 2010 року (18% на кінець 2009-го). В той же час здатність абсорбувати збитки підвищилася за рахунок прибутку до відрахувань під знецінення і - в деяких випадках - за рахунок внесків капіталу і скорочення левериджу. На кінець першого півріччя 2010-го дві третини з рейтингованих банків могли створити резерви, що покривають більше 15% кредитів, без порушення вимог до мінімального розміру капіталу.
Більшість рейтингованих Fitch російських банків планували помірне збільшення кредитування в 2010 році - на 10-15%, оскільки вони фокусувалися на вирішенні ситуації з проблемними кредитами і змогли знайти лише обмежені можливості кредитування з прийнятним рівнем ризику в посткризових умовах. Зростання кредитування в секторі склало 8,6% (у річному вираженні) за вісім місяців 2010 року, проте істотно прискорилось, починаючи з II кварталу. Ризики із корпоративного сектора також збільшилися за рахунок портфелів облігацій.
Суттєве надходження депозитів і помірне зростання дозволили банкам повернути основний обсяг фінансування, отриманого від ЦБ РФ, і поступово виплатити свої зарубіжні зобов'язання, при цьому в цілому зберігаючи комфортні позиції ліквідності. Механізми підтримки ліквідності з боку Банку Росії поступово згортаються, але Fitch вважає, що вони можуть бути знов розгорнуті в разі нового значного стресу. В той же час для більшості банків фондування не є дешевим і спільно з посиленням конкуренції за позичальників хорошої кредитної якості починає чинити тиск на маржу і прибутковість.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас