ТВЕЛ і "Ядерне паливо" підписали угоду щодо будівництва в Україні заводу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТВЕЛ і "Ядерне паливо" підписали угоду щодо будівництва в Україні заводу

Енергетика
449
Російський державний концерн ТВЕЛ і український держконцерн "Ядерне паливо" підписали угоду про будівництво в Україні заводу з виробництва ядерного палива. Відповідний документ був підписаний у рамках 7-го засідання комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії, повідомляє прес-служба ТВЕЛ.
Завод займатиметься виробництвом ядерного палива для реакторів типу "ВВЕР-1000". Підписи під документом поставили президент ТВЕЛ Юрій Оленін і гендиректор концерну "Ядерне паливо" Тетяна Амосова. Сторони домовилися, що завод потужністю 400 т урану в рік може бути введений в експлуатацію в 2013 р. за умови прискореного вибору українською стороною і затвердження майданчика для розміщення підприємства, розробки ТЕО і проекту. Крім того, відзначається, що для України важливе своєчасне отримання дозволів на будівництво, кваліфікацію і експлуатацію підприємства.
Найближчим часом планується, що ТВЕЛ і "Ядерне паливо" підпишуть і затвердять в атомних відомствах двох країн план заходів з реалізації проекту, а також приступлять до створення і реєстрації спільного підприємства, в якому українська сторона володітиме пакетом 50% + 1 акція.
У документі також підтверджений намір ТВЕЛ передати технології усіх процесів виготовлення ядерного палива не пізніше за 2020 р., забезпечувати технологічний супровід діяльності заводу, навчати персонал, кваліфікувати завод.
Окрім цього, ТВЕЛ дозволить українській організації частково фінансувати проект, а також підтвердив готовність поставляти на завод усі необхідні до моменту локалізації компоненти, комплектуючі ядерного палива, а також забезпечити послугами зі збагачення урану з Росії. Угода також передбачає можливість постачань ядерного палива на ринки третіх країн в перспективі.
Напередодні повідомлялося, що Кабмін планує вкласти 250 млн дол. в будівництво нового заводу з переробки урану на базі Новоконстантинівського родовища.
Відзначимо, 22 жовтня ц.р. Президент України Віктор Янукович повідомляв про намір побудувати завод з переробки урану в Кіровоградській області. Глава держави відзначив, що сьогодні близько 55% електроенергії виробляється саме завдяки атомним потужностям країни. В. Янукович відзначив, що добудова ще кількох атомних блоків дозволить збільшити цей показник до 60%.
Нагадаємо, 22 вересня ц.р. Кабмін схвалив проект будівництва заводу з фабрикації ядерного палива в Україні. Постачальником палива було обрано російський державний концерн ТВЕЛ спільно з українськими співвласниками. 9 вересня міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що ТВЕЛ виграв конкурс, тому що інвестуватиме кошти в будівництво заводу, проте контрольний пакет акцій українсько-російського СП, створеного на базі заводу, буде в Україні.
Міжвідомча конкурсна комісія для проведення конкурсу з відбору технології і партнера для будівництва на українській території заводу з виробництва ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 створена згідно з наказом Мінпаливенерго від 28 жовтня 2009 р. Комісія 18 червня 2010 р. затвердила порядок проведення конкурсу і методику оцінки пропозицій його учасників. 4 серпня комісія прийняла заявки від російської корпорації ТВЕЛ і американської Westinghouse Electric.
За об'ємами видобутку уранової руди Україна займає шосте місце у світі. Але з 2,4 тис. т збагаченої руди урану в рік, які потрібні українській енергетиці, в Україні збагачується тільки 840 т (переробка ведеться на Східному ГЗК). Потім уран повторно збагачується в Росії, яка як країна-власник ядерної зброї має право використовувати відповідні технології і виробляє паливо для АЕС, одним з покупців якого є Україна.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас