Волга знайшов винних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Волга знайшов винних

Казна та Політика
525
Василь Волга вважає, що два десятки колишніх чиновників Держфінпослуг повинні сісти. Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг за прикладом Рахункової палати та Контрольно-ревізійного управління перевірила діяльність колишніх чиновників і знайшла масові зловживання, вчинені в 2004-2009 рр.. при видачі ліцензій та реєстрації відділень фінустанов.
У червні-жовтні Держфінпослуг провела комплексну ревізію Держреєстру фінустанов і виявила, що попередні склади комісії вкрай зневажливо поставилися до ведення переліку. У низці випадків, за даними Держфінпослуг, чиновники відомства не просто закривали очі на процедури реєстрації та ліцензування, а й брали гроші, видаючи компаніям липові документи.
"На сьогодні стоїть питання легітимності внесення до Держреєстру фінустанов 1022 підрозділів страхових компаній, 301 підрозділу кредитних спілок, 157 підрозділів ломбардів", - заявив Василь Волга.
Крім цього, було виявлено відсутність в реєстрі інформації із 1960 ліцензій страхових компаній, а також маса інших огріхів і порушень колишніх чиновників. Як заявив Василь Волга, в корупції і зловживаннях службовим становищем замішані не тільки дрібні чиновники, а й вищі чини відомства, аж до першого заступника голови Держфінпослуг. "Це близько двох десятків прізвищ. Зафіксувати отримання ними хабарів уже навряд чи вийде, але відповідальність вони повинні понести", - говорить Волга. За його словами, з даними матеріалами у службових зловживань вже знайомі президент і прем'єр-міністр, звернення готується і до Генпрокуратури.
У Держфінпослуг не виключають, що репресії можуть торкнутися і учасників фінансових ринків. "Половина ринку фінансових послуг України працює за межами правового поля, половина ринку працює в ситуації, в якій вони фактично здійснюють кримінальний злочин - безліцензійну діяльність", - заявив Василь Волга. Однак до компаній регулятор обіцяє бути поблажливим, і застосовувати санкції буде тільки після встановлення фактів умисних порушень. Поки ж Держфінпослуг радить всім компаніям перевірити відповідність наявних ліцензій та підрозділів з інформацією, що міститься в електронному реєстрі Держфінпослуг.
Колишній голова Держфінпослуг Віктор Суслов (2002-2006, 2009-2010 рр..) здивований такими заявами. "Дана прес-конференція - це піар-акція, яка завдасть великої шкоди фінансовим ринкам, іміджу країни, авторитету регулятора і самому Волзі", - повідомив він у бесіді з "і". Він припускає, що Волга як представник Комуністичної партії хоче отримати з цього політичні дивіденди напередодні місцевих виборів або ж запобігти таким способом повернення до Держфінпослуг старої команди. "Адже на даний момент крісло під ним дуже хитке. Плюс до всього це хороший спосіб тиску на окремі неугодні фінансові установи", - додає Віктор Суслов.
Він зазначає, що корупційні розслідування - це взагалі не компетенція Держфінпослуг, а крім того, нинішній склад комісії забуває про ряд фактів та нормативно-правових документів. За словами екс-глави комісії, потрібно, по-перше, розуміти, що той самий реєстр страховиків ведеться фактично не з 2004 р., а з 1996 р. - спочатку комітетом зі страхової діяльності, а потім Мінфіном. До того ж якщо зараз у Держфінпослуг не можуть знайти відповідні рішення з ліцензування та реєстрації, то на це є певні причини. "Розпорядженням комісії № 41 від 28 серпня 2003 р. не передбачалася процедура прийняття спеціальних рішень щодо внесення даних про відокремлені підрозділи до реєстру", - говорить Віктор Суслов. Така процедура з'явилася набагато пізніше, в період, коли комісію очолював Валерій Альошин (розпорядження № 6640 від 16.01.2007 р.).
"А взагалі складається враження, що команда Волги просто скористалася результатами перевірки, проведеної ще в 2009 р. Генеральною прокуратурою на моє звернення щодо правильності розгляду ліцензійних справ і ведення реєстру. В результаті команда Волги спробувала повернути проти нас виявлені нами ж недоліки" , - підсумовує Віктор Суслов.
Учасники ринку не в захваті від того, що конфлікт винесений на публічне обговорення. "Такі заяви негативно позначаються на самому регуляторі і підривають його авторитет. Втрачають довіру і споживачі фінансових послуг до компаній", - говорить гендиректор асоціації "Страховий бізнес" Людмила Білошицька. Вона вважає, що якщо у комісії виникли проблеми з реєстром, то для цього не потрібно було роздмухувати публічний скандал, а просто направити компаніям повідомлення з проханням навести дані в реєстрі у відповідність з дійсністю. Перелік відділень компаній комісія завжди може порівняти з інформацією в реєстрі при подачі компаніями звітності, в якій такі дані вказуються. "Зараз виходить, що багатьом компаніям потрібно проходити переліцензування по ОСАГО, а у них будуть проблеми і регуляторні приписи, в яких вони абсолютно не винні", - нарікає вона. Білошицька підкреслює, що проблеми реєстру - це проблеми самої комісії, а не компаній на ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас