Будівельникам обіцяють гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельникам обіцяють гроші

Кредит&Депозит
576
Забудовники, які беруть участь у держпрограмі із завершення будинків високого ступеню готовності, можуть отримати фінансування у розмірі 625 млн. грн. під 10-12% річних від державних банків. Про це вчора заявив віце-прем'єр Віктор Тихонов. Головна умова надання грошей - підтримка Національного банку, який доки лише почав розробляти відповідну програму.
Віце-прем'єр Віктор Тихонов говорить, що для завершення 35 об'єктів, відібраних Мінрегіонбудом для участі в держпрограмі із завершення недобудів, необхідно 625 млн. грн..: "На засіданні робочої групи ми дійшли згоди, що за умови підтримки Національного банку державні банківські установи готові надати на таку суму відповідні кредити під 10-12% річних".
Нагадаємо, головне будівельне відомство відібрало 35 будинків по всій країні зі ступенем готовності вище 70%, які можуть претендувати на пільгові кошти.
Серед великих забудовників до переліку потрапили об'єкти ХК "Київміськбуд" (Київ), ВАТ "Трест "Житлобуд-1" (Харків), ТОВ "ТМО "Ліко-холдинг" (Київ), ТОВ фірма "Консоль ЛТД" (Крим) та ін.
Але чи є зараз згода НБУ на дешеві гроші, віце-прем'єр не уточнив. За його словами, головний банк країни лише візьметься за розробку програми, що передбачає надання таких кредитів і механізм повернення цих коштів. Не визначилося і Міністерство фінансів з теми збільшення статутного капіталу Держіпотечної установи на 2 млрд. грн. "Якщо це питання удасться вирішити без зволікання, то ці кошти ДІУ зможе направити на рефінансування банків, які надаватимуть кредити на завершення будівництва житлових будинків", - додає Тихонов.
"ЭИ" писали, що глава НБУ Володимир Стельмах вже говорив, що будівельники повинні розраховувати на кошти населення, які повинні скласти близько 70% загального обсягу фінансування із житлових програм. Оскільки, за даними НБУ, в населення на руках є 150 млрд. грн. і $480 млрд. І що теоретично можна отримати кінцеву ставку із кредиту банку-учасника в 15-16% річних при ставці рефінансування 12,25%. Але самі фінустанови доки не дуже прагнуть брати участь у пільговому кредитуванні.
Віктор Тихонов тепер "глава робочої групи із комплексного вирішенню питань добудови об'єктів незавершеного житлового будівництва і стимулювання споживачів для покупки житла". Отже на цій посаді віце-прем'єр намагається простимулювати не лише черговиків вкладати у недобуди, але і банки - видавати дешеві кредити, не дивлячись на наслідки фінансової кризи і просить їх таки дати дешеві гроші. "Я звернувся до банківських установ з проханням шукати не причину, з якої немає можливості надати іпотечні кредити, а шукати можливість і ресурси, які можна як кредитування фізичних осіб і забудовників направити для добудови незавершених житлових об'єктів", - сказав Віктор Тихонов.
Однак навряд чи на це підуть учасники фінансового ринку, окрім державних фінустанов.За словами експертів, переконати комбанки в необхідності відновлення кредитування забудовників зараз буде дуже складно. Головна причина, що обмежує платоспроможність будівельників, - відсутність платоспроможного попиту на житло при поточному рівні цін і відсутність доступної іпотеки. На думку аналітиків, можна змусити держбанки щось зробити адміністративними методами, але навряд чи це дасть реальний належний ефект.
Хоча Ощадбанк вже запускає іпотечну програму під 16% річних в рамках держпрограми "доступне житло" разом з Держфондом сприяння молодіжному житловому будівництву (коли держава сплатить 30% вартості квартири, а решту заплатить покупець-черговик). За словами заступника глави правління Ощадбанку Олександра Гришка, загальний бюджет цієї програми складе 330 млн. грн..: 130 млн. грн. - кредитування Ощадбанка, 100 млн. грн. - кошти державного бюджету і 100 млн. грн. - внесок фізичних осіб - учасників програми.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас