"Ъ": Робота заслужила винагороди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Робота заслужила винагороди

Казна та Політика
527
Середня заробітна плата в Україні у вересні збільшилась на 69 грн. - до 2349 грн., повідомили вчора в Держкомстаті. За місяць офіційні оклади в середньому зросли на 3% і покрили високу інфляцію (2,9%) минулого місяця - реальні доходи збільшилися на 0,1%. Втім, вересневе підвищення зарплат доки повністю не компенсувало серпневу корекцію на 87 грн. До вересня 2009 року номінальні зарплати виросли на 21,9%, а реальні - на 10,8%.
Найбільше минулого місяця доходи збільшились у бюджетних секторах: освіті (+280 грн.) і ЖКГ (+102 грн.). В той же час заробітні плати лікарів підвищились на 15 грн. У сільському господарстві оплата праці зросла на 81 грн., в промисловості - на 70 грн., будівництві - на 57 грн. Виключенням стала торгівля: доходи співробітників збільшились всього на 5 грн.
Протягом двох останніх місяців оплата праці зменшувалась у фінансовим секторі (-210 грн.) і в держуправлінні (-230 грн.). "Літо - не кращий час для заробляння грошей, тому багато банків у вересні прагнули мінімізувати витрати, відмінивши премії і надбавки", - розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Експертам важко пояснити зниження зарплат, а також їх низьке середньорічне зростання (всього 5,5%) у державних службовців.
"В бюджетній сфері оголошений режим економії. Тому керівники відомств не квапляться переглядати надбавки, тому що не знають, який обсяг фінансування буде у них в найближчому майбутньому", - вважає президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило.
До грудня експерти прогнозують невисокі темпи зростання заробітних плат. "Традиційно після вересневого ривка в жовтні-листопаді фіксується невелике номінальне зростання оплат нижче рівня інфляції", - нагадав аналітик ДІК Concorde Capital Микита Михайличенко. Виключенням, за його словами, стане грудень, коли виплачуватимуться передноворічні премії. "Торік в грудні було зафіксовано дуже високе зростання зарплат - на 14,2%. Швидше за все, цього року воно буде набагато нижчим", - уточнив Михайличенко.
"Починаючи з травня, коли були переглянуті мінімальна заробітна плата і тарифна сітка, середньорічне зростання номінальної середньої зарплати коливається у діапазоні 20-22%. Це дозволяє чекати, що за підсумками року цей показник складе близько 20% - до 2700 грн.", - підрахував економіст ДІК Astrum Investment Management Олексій Блінов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас