Грузія поборола корупцію в судах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія поборола корупцію в судах

Казна та Політика
1420
Грузія змогла ефективно провести судову реформу, що дозволило побороти корупцію в судовій системі цієї країни.
Таку думку висловила голова правління Судової асоціації України “Фонд сприяння правосуддю” Катерина Тарасова, коментуючи результати візиту української делегації до Вищої школи суддів Грузії в інтерв'ю газеті "Правосуддя Україні".
"На мою думку, Грузія запровадила судову реформу досить вдало, вони змогли побудувати таку модель судоустрою, за якою мінімізувалися корупційні явища в судовій системі", - зазначила експерт.
Тарасова розповіла, що в Грузії працює близько 280 суддів, у них не існує спеціалізованих судів " є лише внутрішня спеціалізація в судах. На 4,5 млн. населення в країні діє всього 2 апеляційних судна.
"Аналогічно Україні в Грузії діє Вища рада юстиції, яка, до речі, призначає суддів на посаду, а у нас, як ви знаєте, призначає вперше Президент, а через 5 років обирає безстроково Верховна Рада України", - зазначила Тарасова.
Також експерт зазначила, що процедура призначення суддів в Грузії "досить проста і прозора". "По-перше, громадяни, які збираються стати суддями, звертаються до Вищої поради юстиції і складають попередній іспит і співбесіду, де “відсіваються” більшість кандидатів. Кращі прямують у Вищу школу суддів на навчання, яке триває 14 місяців. Держава це навчання повністю оплачує, і слухачі школи навіть отримують стипендію. Після завершення навчання проводиться повторний іспит, і Вища рада юстиції призначає людину на посаду судді", - розповіла Тарасова.
За її словами, грузинські судді в цілому ознайомлені з деталями судової реформи в Україні. "Що насправді їх цікавило, так це повернення, завдяки Конституційному суду, до попередньої редакції Конституції України. Для них незрозумілим є правовий статус органів влади і їх посадових осіб, що діють, а також можливий вплив цих змін на судову систему. Було багато питань з приводу того, як швидко і які вноситимуться зміни до чинного законодавства, аби привести його у відповідність з попереднім Основним Законом", - сказала Тарасова
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас