Лановий розповів про причини інфляції у серпні та вересні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лановий розповів про причини інфляції у серпні та вересні

Казна та Політика
237
Президент центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає, що причиною інфляції в серпні і вересні в Україні стало підвищення ціни на газ і житлово-комунальні послуги, а також випуск ПДВ-облігацій і запозичення коштів на внутрішньому ринку в результаті розміщення ОВДП, внаслідок чого обсяг коштів на ринку істотно збільшився.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на брифінгу в Києві.
Лановий підкреслив, що значна частина отриманих коштів пішла на виплату боргів із зарплати. "Уряд почав активно фінансувати бюджетні витрати. У першій половині року через брак грошей почали зростати борги із зарплат. І ситуація тут така - або не платити із зарплаті, або інфляція. Уряд вирішив скинути облігації. Банки їх купили і пустили ці гроші в обіг. Виправили ситуацію із зарплатою, але це відгукнулось зростанням цін. У вересні уряд сам збільшив фінансування бюджету на 11-13 млрд. грн. на місяць. Якщо план на місяць 20 млрд., то збільшення на 11 млрд. це істотне збільшення готівкових коштів в економіці", - зазначив Лановий.
При цьому він підкреслив, що у багатьох випадках зростання цін на товари було необґрунтованим і відбувалося за принципом "якщо хтось підняв ціну, то чому мені їх не підняти". Як приклад він навів ситуацію з підвищенням цін на яйця. "Те, що яйця подорожчали - це змова постачальників цього товару. Цей продукт падав в ціні в першій половині року, тепер постачальники вирішили компенсувати свої збитки", - зазначив Лановий.
Також він прогнозує подальше зростання цін в разі, якщо уряд продовжить здійснювати вливання коштів на внутрішньому ринку.
Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні у вересні 2010 року в порівнянні із серпнем ц.р. склала 2,9%, з початку року (до грудня 2009 року) - 7,4%. Інфляція в серпні 2010 року в порівнянні з липнем т.г. склала 1,2%.
На початку жовтня МВФ погіршив прогноз середньорічної інфляції в Україні в 2010 році з 9,2% (квітневий прогноз) до 9,8%.
В бюджеті-2010 закладена інфляція (грудень до грудня) на рівні 13,1%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас