Аналітик: До кінця 2010 р. на валютному ринку будуть спостерігатись коливання курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: До кінця 2010 р. на валютному ринку будуть спостерігатись коливання курсу гривні

Казна та Політика
637
Нинішнє здешевлення гривні по відносно євро пояснюється ослабленням долара до всіх світових валют, а разом з ним гривня падає відносно інших валют. Такі коливання в Україні можна буде спостерігати до кінця року. Вони будуть обумовлені сезонним збільшенням торговельного дефіциту і поширенням негативних повідомлень про вірогідну девальвацію, які переконають людей масово скуповувати долар. Таку думку висловила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан, пише Deutsche Welle.
При цьому О.Білан переконана, якщо уряд піддасться тиску експортерів, то Україна матиме знову проблеми з банківською системою і у котрий раз підірве довіру до України з боку іноземних кредиторів. А це, за її словами, зараз уряду потрібно, адже українська економіка ледве почала подавати ознаки одужання. "Потрібно враховувати, що експортери залежать від банківської системи. Їм теж потрібні кошти для поповнення обігового капіталу. Вони зацікавлені, аби Україна виглядала як країна зі стабільною економікою, оскільки самі експортери хочуть залучати ресурси на зовнішніх ринках", - сказала Білан.
Білан прогнозує, що девальвація можлива в 2013 р., коли Україна почне розраховуватись із кредитів МВФ. Але такий розвиток сценарію економіст вважає маловірогідним, оскільки Україна зобов'язалася перед цією міжнародною організацією покривати борги за рахунок скорочення дефіциту бюджету і поступово виконує свої зобов'язання. Наступні два роки із зовнішніх боргів Україна повинна віддати близько 1 млрд дол. і це для країни не критична сума, говорить економіст.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас