Експерт: Дефіцит бюджету - наслідок фундаментальних проблем у фінансовій сфері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Дефіцит бюджету - наслідок фундаментальних проблем у фінансовій сфері

Казна та Політика
328
Український уряд повинен піти на низку непопулярних заходів, які дозволили усунути системні проблеми в державній фіскальній політиці, інакше дефіцит бюджету продовжуватиме зростати, вважають експерти.
"Такі показники, як дефіцит в 100 млн. грн., говорить про те, що в країни не вистачає грошей на виконання своїх зобов'язань, своїх функцій: економічних, соціальних, політичних, оборонних. У зв'язку з цим Україну чекають дуже серйозні і непрості переговори з місією МВФ, яка прибуде до нас вже на початку листопада. Швидше за все, уряду доведеться пояснювати, чому вона не змогла виконати свої обіцянки", - повідомив Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.
За його словами, головна проблема України - це дефіцит Пенсійного фонду і система соціального захисту в цілому.
"Уряд намагається закривати ці дірки виходом на ринки боргового капіталу - кредитних грошей, що надійшли від продажу ОВДП і з боку МВФ і ЄБРР. І 2010 рік в плані запозичень безпосередньо державами є рекордним", - говорить Бураковський.
Однак експерт підкреслює, що така модель функціонування української державної фіскальної системи, давно себе вичерпала.
"Тому та сума дефіциту, яка сьогодні озвучується, говорить про те, що в державній фінансовій системі існують серйозні фундаментальні проблеми. І доки уряд не має уяви, як все це вирішити", - констатує Бураковський.
Тому, на його думку, в Україні доведеться приводити потреби у відповідність з нашими можливостями.
"Повинна бути глибша реформа, яка дозволила б усунути всі ці фундаментальні проблеми. Але це не миттєві дії, і дуже непопулярні в народі. Ми це бачимо по тих подіях, які зараз відбуваються в Греції і Франції. Але ці зміни необхідні", - підкреслив експерт.
Раніше повідомлялося, що реальний дефіцит бюджету складає 100 млрд грн. Так заявив міністр фінансів Федір Ярошенко. За словами чиновника, центральна влада компенсувала прорахунки в адмініструванні фінансів масштабними запозиченнями.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас