Стратегам "Родовід Банк" не потрібен — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стратегам "Родовід Банк" не потрібен

Казна та Політика
1909
І, виходячи із фінансової звітності банку, нинішнє керівництва банку не квапиться виправляти ситуацію. Чистий збиток установи в поточному році збільшився майже в два рази. Відновити повноцінну діяльність банку найближчим часом навряд чи вдасться.
За звітом Родовід Банку про фінансові результати, його чистий збиток в третьому кварталі поточного року склав 447 млн. грн. (у другому кварталі - 575 млн. грн., в першому - 3,187 млрд. грн.). В цілому збиток банку за січень-вересень 2010 р. склав 4,209 млрд. грн. (за відповідний період 2009 р. - 2,113 млрд. грн.).
"Родовід Банк", як і раніше, перебуває в досить складному фінансовому становищі, причому нещодавно в ньому в черговий раз продовжили тимчасову адміністрацію, цього разу до 15 грудня.
Головне джерело прибутку банку - це чисті комісійні доходи, які склали 506 млн. грн. (втім, і вони в останній рік постійно знижуються). Для порівняння, в кризовому 2009 р. чистий дохід від комісійних операцій "Родовід Банку" склав 857 млн. грн. І за результатами 9 місяців 2010 р. комісійні доходи не покривають навіть операційні витрати банку.
Чистий відсотковий дохід банку негативний: -652 млн. грн., хоча за аналогічний період попереднього року він склав 295 млн. грн. Негативний відсотковий дохід говорить про те, що банк дуже мало заробляє на кредитах, що легко довести: 72% кредитного портфеля структури - проблемні.
До речі, ще одна причина збиткової діяльності фінустанови - істотне збільшення резервів під проблемні кредити (у третьому кварталі 2009 р. проблемка була на набагато меншому рівні - 45%).
"Для того аби вийти на беззбитковий рівень діяльності, банк повинен істотно уповільнити приріст резервів, а також почати формувати робочий кредитний портфель, що стане джерелом відсоткових доходів банку", - вважає Анастасія Туюкова, аналітик інвесткомпанії Dragon Capital. Останнє досить проблематично здійснити в умовах обмеженої ліквідності банку. Так, за 2010 р. загальна сума грошових коштів, а також інвестицій в державні цінні папери зменшилась у 15 разів - з 3 млрд. грн. до 200 млн. грн.
Вирішенням проблеми, на думку Анастасії Туюкової, може стати вливання державою додаткових 5,8 млрд. грн., про які раніше просив НБУ. "Враховуючи, що адекватність капіталу банку (10,7%) вже на кінець першого півріччя ледве перевищувала мінімально допустимий рівень (у 10,0%), то після списання в чисті збитки додаткових 447 млн. грн. в третьому кварталі банк вийшов за рамки нормативів Нацбанку і, відповідно, потребує додаткового вливання капіталу", - говорить експерт.
Про необхідність вливання капіталу в "Родовід" говорить і аналітик Concorde Capital Микита Михайличенко. "Зараз співвідношення балансового капіталу до активів складає близько 13%, тому банку знадобиться додатковий капітал для відновлення повноцінної діяльності", - говорить він. Затягування остаточного рішення про подальшу долю банку, за його словами, лише зменшує шанси на його реанімацію. "Навряд чи в найближчий рік-два удасться відновити повноцінну діяльність банку, навіть якщо уряд і НБУ все-таки зважаться на таку спробу", - говорить Михайличенко.
Втім, вливання капіталу в проблемний банк - болюче питання. "Обсяг капіталу, влитого в банк, вже перевищує суму роздрібних депозитів в банку на початок 2009 р. його можна порівняти із сумою всіх депозитів. Виникає питання: чи потрібно було взагалі рекапіталізувати цей банк", - говорить старший аналітик ДІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. На його думку, в поточному стані "Родовід Банку" навіть зацікавити цим активом якогось стратегічного інвестора було б дуже складно, не говорячи вже про те, аби продати банк.
Виключає інтерес стратегічних інвесторів до банку і Віталій Ваврищук, аналітик "БГ Капітал". "В банку, по суті, немає ні клієнтської бази, ні довіри на ринку, ні працюючої бізнес-моделі. Ресурси, які знадобилися б приватному інвесторові на відновлення банку, доцільніше направити на створення нової фінустанови", - вважає він.
А враховуючи, що "Родовід Банк" ще винен кредит рефінансування на 4 млрд. грн., його продаж можливий лише з дуже серйозним дисконтом.
Аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Саливон передбачає, що банк якщо і куплять, то за ціною набагато нижчою поточної вартості українських банків (на рівні 1,4 капіталу), причому однією з причин низької ціни буде якраз збитковість установи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас