Україна зайняла 134 місце у світі за рівнем корупції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зайняла 134 місце у світі за рівнем корупції

Казна та Політика
2009
У рейтингу країн за рівнем корупції за 2010 р. Україна посіла 134 місце серед 178 країн світу. Даний рейтинг підготовлений глобальною антикорупційною неурядовою організацією Transparency International.
У рейтингу, де рівень корупції оцінюється за шкалою від 0 до 10 балів, у якій 0 означає тотальну корумпованість держави, а 10 - фактичну відсутність корупції, Україна отримала 2,4 бали (у 2009 р. - 2,2), це говорить про те, наскільки серйозною проблемою для України є тотальна корумпованість.
Незважаючи на поліпшення в порівнянні з минулим роком, цей показник дуже далекий від бажаного результату, зазначає Transparency International.
Росія зайняла 154 місце в світовому індексі сприйняття корупції, складеному міжнародною організацією Transparency International.
Відстежуючи протягом останніх 12 років рівень сприйняття корупції в Україні, організація неодноразово висловлювала стурбованість критичною ситуацією в державі. Зокрема, якщо в 2006 р. Україну, маючи оцінку в 2,8 бала, займала 99-104 місце серед 163 країн світу, у яких здійснювалося дослідження, то в 2009 р. з результатом в 2,2 бали України вже опинилася на 146 -153 місці серед 180 країн. У 2010 р. оцінку 2,4 бала, крім України, отримали 9 країн, а це значить, що Україна ділить з ними 134-143 місця.
У зв'язку з цим реальна боротьба з корупцією має стати головним національним проектом нинішньої української влади, підкреслює Transparency International.
"Сьогодні Україна демонструє незначну тенденцію до зменшення рівня корупції в державі. Цей фундамент був закладений ще в 2009 р., коли парламент прийняв пакет антикорупційних законів, Кабінет міністрів України ввів посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики і почав системно впроваджувати заходи по боротьбі з корупцією. Ці ініціативи були підтримані вже новою владою на чолі з Президентом України Віктором Януковичем, який одним із своїх перших указів створив Національний антикорупційний комітет і доручив йому розробку Національної антикорупційної стратегії ", - відзначає Transparency International.
Але, як нагадує організація, за шість місяців роботи антикорупційний комітет зібрався тільки двічі і, за оцінками експертів, не втілив жодної ініціативи, за винятком кількох прес-релізів.
Крім того, хоча Україна повністю імплементувала 5 з 27 рекомендацій GRECO щодо подолання корупції і розробила два проекти Національної антикорупційної стратегії, вступ у силу всього пакету антикорупційних законів, прийнятих ще влітку 2009 р., вже двічі переносили - на 1 січня 2011 р.
"Україна виявляє найменші зусилля у боротьбі з корупцією з усіх відомих мені країн", - заявив президент GRECO Драго Коса. Індекс сприйняття корупції Transparency International є комплексним індексом, що складається з 13 різних досліджень думки експертів і бізнесменів. Дослідження проводилося в січні 2009 - вересні 2010 рр.
Нагадаємо, 28 вересня ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив у ході зустрічі з співдоповідачем комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань моніторингу Майліс Репс, що посилення боротьби з корупцією - одна з головних цілей української влади.
Також, Президент України заявив, що через корупційні механізми в Україні, з одного мільярда бюджетних коштів розкрадаються 200 млн грн.
Відзначимо, на початку червня ц.р. міжнародна організація Freedom House оприлюднила звіт про політичну свободу та громадянські права у світі за 2009 р. У документі також були зазначені негативні аспекти української демократії. До них експерти Freedom House, зокрема, віднесли зростання рівня корупції в країні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас