За Данилишина заступились академіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За Данилишина заступились академіки

Казна та Політика
552
Члени Національної академії наук України просять Президента України Віктора Януковича сприяти об'єктивному і неупередженому ставленню правоохоронних органів України до екс-міністра економіки, академіка НАН України Богдана Данилишина і не допустити можливого його переслідування із політичних мотивів.
Про це говориться у зверненні членів НАНУ до Януковича, яке підписали академіки Віктор Баряхтар, Дмитро Гродзінський, Іван Дзюба, Юрій Кундієв, Зиновій Назарчук, Іван Сергієнко, Микола Чумаченко та Ярослав Яцків.
Автори звернення, копія якого передана УНІАН, звертаючись до Президента України, зазначають, що Данилишин - "відомий і талановитий вчений-економіст, який пройшов шлях від аспіранта до академіка НАН України і вніс значний вклад у вирішення актуальних проблем дослідження розвитку національної економіки і регіонів України, визначення напрямів і шляхів регіональної економічної політики держави, включаючи її екологічну складову. Під керівництвом Данилишина розроблені принципи формування і пріоритетні напрями ефективного розвитку аграрного і промислового секторів, підвищення ролі регіонів в структурі господарського комплексу держави, проведено дослідження економічного простору в контексті гарантування економічної і природно-техногенної безпеки країни...".
Як зазначають вчені, під керівництвом Данилишина розроблена Загальнодержавна програма комплексного соціально-економічного розвитку територій радіоактивного забруднення і місць компактного переселення громадян на 2003-2005 роки і на період до 2010 року, Загальнодержавна програма розвитку малих міст України, проект Стратегії регіонального розвитку України. Він брав безпосередню участь в розробці: Програми науково-технічного розвитку Донецької області на період до 2020 року; Концепції державної регіональної політики; Генеральної схеми планування території України; Програми розвитку міста Києва, а також цілої низки законодавчих і нормативно-правових актів із питань розвитку регіонів і територіальних общин, місцевої самоврядності, регіональної екологічної політики і природно-техногенної безпеки.
Як зазначають члени НАНУ, Данилишин - автор більше 350 наукових праць (у тому числі 15 монографій і підручника), окремі з яких перекладені іноземною мовою і видані в 16-ти країнах світу. Під його керівництвом підготовлено 12 докторів і більше 40 кандидатів наук. Данилишин є лауреатом Державної премії України у сфері науки і техніки, нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України "За особливі заслуги перед Українським народом" і Почесною грамотою Кабінету Міністрів України "За багатолітню добросовісну працю, високий професіоналізм і з нагоди Дня місцевої самоврядності". Указом Президента України йому привласнено почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України".
За словами авторів звернення, Данилишин "є умілим організатором, що яскраво підтверджується на прикладі очолюваної ним Ради з вивчення продуктивних сил України НАН України, який перетворився на провідну вітчизняну наукову установу в частині дослідження проблем регіонолістики і природокористування. Він має авторитет і користується пошаною серед колег і підлеглих".
На думку вчених НАН України, "за час свого перебування на посаді міністра економіки України Данилишин був одним з тих урядовців, які не допускали остаточного розвалу економіки України і ставили ухвалення рішень в цій сфері на науково обґрунтовану і правову основу. Вважаємо, що він не міг завдати шкоди державі, оскільки керувався виключно її інтересами, довіряючи і покладаючись при цьому на кваліфікацію апарату свого відомства. Добросовісний стиль роботи є закономірною рисою для Данилишина, враховуючи його попередній трудовий шлях і професійне середовище, з якого він походить".
Враховуючи викладене, автори звернення просять Президента "сприяти об'єктивному і неупередженому ставленню правоохоронних органів України до Данилишина і не допустити можливого переслідування нашого колеги із політичних мотивів. Упевнені, що академік НАН України Данилишин за своїм віковим, інтелектуальним і діловим потенціалом здатний в майбутньому внести значний вклад у розвиток вітчизняної науки і процвітання нашої держави", підкреслюється у зверненні.
Як повідомляв УНІАН, 20 жовтня 2010 року заступник генерального прокурора Віктор Занфіров заявив, що екс-міністр економіки України, академік Данилишин був затриманий 18 жовтня в Чехії під час звернення по допомогу до лікувальної установи. Тим часом адвокат колишнього міністра економіки України Степан Українець заявив в коментарі УНІАН, що Данілішин сам вирішив зустрітися з українськими слідчими, і добровільно прийшов на цю зустріч до Посольства України в Чехії у супроводі адвокатів. Адвокат підкреслив, що затримання Данилишина відбулося прямо на території Посольства.
За інформацією МВС України, Данилишин “звинувачується в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 "Зловживання владою або службовим становищем" Кримінального кодексу України”.
Генеральна прокуратура України почала процедуру екстрадиції Данилишина.
Адвокат Українець заявив, що Данилишин розглядає можливість попросити політичний притулок.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас