Семчук: Збитки у галузі ЖКГ становлять 1,2 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Семчук: Збитки у галузі ЖКГ становлять 1,2 млрд грн

Казна та Політика
173
Збитки в галузі житлово-комунального господарства (ЖКГ) на сьогоднішній день становлять 1 млрд 200 млн грн. Про це на прес-конференції повідомив заступник міністра з питань ЖКГ Григорій Семчук, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сьогодні збитки в галузі становлять 1 млрд 200 млн грн і, як не гірко говорити, ці збитки ростуть", - зокрема, зазначив Семчук.
Також він повідомив, що дебет - заборгованість на підприємствах - на сьогоднішній день складає близько 11 млрд грн: "Це борги підприємствам і з них найбільший відсоток - борг населення за надані послуги".
Кредиторська заборгованість, за словами заступника міністра, на сьогоднішній день досягла більше 14 млрд грн "і темп приросту з початку року становить 15,5%". За інформацією Семчука, основним відсотком заборгованості у цьому показнику є борги за енергоносії.
"Теплопостачальники (повинні) за газ цього року понад 2,5 млрд грн, а водопровідно-каналізаційне господарство - це борги за електроенергію - 1 млрд 200 млн - 1 млрд 300 млн грн. На сьогоднішній день при такій економіці про якесь переоснащення, про якесь підвищення якості послуг складно говорити", - підкреслив він.
Нагадаємо, раніше міністр з питань ЖКХ Юрій Хіврич повідомляв, що збитки підприємств галузі ЖКГ в I півріччі 2010 р. склали 968 млн грн., збільшившись на 14,5% відносно аналогічного періоду минулого року. Він відзначив, що дебіторська заборгованість підприємств галузі складає 12,2 млрд грн, а кредиторська - 13 млрд грн.
Міністр ЖКГ заявив тоді, що підприємства галузі практично опинилися на межі банкрутства, а також додав, що заборгованість населення по оплаті за ЖКП складає 8,4 млн грн.
Хіврич повідомив тоді, що МінЖКГ України пропонує припинити надання комунальних послуг госпрозрахунковим підприємствам, у яких є борги по оплаті за ці послуги. В той же час, за словами заступника міністра з питань ЖКГ Сергія Зіміна, заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) за спожитий газ складає 5,6 млрд грн.
На думку міністра, в сферу ЖКГ необхідно залучати недержавні підприємства. "Поки в Україні працює тільки 570 таких компаній. На 230 тис. житлових будинків. Це десь 6-8%. До кінця 2014 р. плануємо досягти 70%", - сказав міністр.
В свою чергу юристи вважають, що для забезпечення стабільного функціонування підприємств ПЕК потрібно вести мову не про реструктуризація їх заборгованості, а про мораторій на задоволення вимог кредиторів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас