Кудрін: G20 може згодом ввести більш жорсткі заходи контролю за курсовою політикою країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: G20 може згодом ввести більш жорсткі заходи контролю за курсовою політикою країн

Казна та Політика
170
Міністри фінансів країн G20 доки не прийняли жодних рішень про можливе введення обмежень на штучне регулювання курсів національних валют, проте в перспективі такі інструменти можуть з'явитися, заявив віце-прем'єр, глава Мінфіну РФ Олексій Кудрін на президії уряду.
Зустріч глав фінансових відомств G20 пройшла в минулі вихідні у Південній Кореї. "Обговорювалась реалізація антикризових заходів і консолідація бюджетів з метою зменшення ризиків світової економіки і зменшення дисбалансів. Бурхливе обговорення також викликала курсова політика", - сказав глава Мінфіну.
За його словами, в даний час окремі країни штучно підтримують курс своєї валюти на низькому рівні для підтримки конкурентоздатності національних економік.
"Передбачалось низкою країн ввести обмеження з поточного рахунку платіжного балансу і зафіксувати його на рівні, наприклад, 4%, як один з варіантів - 4% профіциту або дефіциту торговельного балансу. В разі перевищення (цього рівня) необхідне зміцнення національної валюти", - додав Кудрін.
Однак, за його словами, поки жодних рішень не прийнято, вивчення цього питання буде продовжено. "Однак це не виключає згодом (можливості) переходу до інструментів такого контролю", - додав міністр.
Поки ж міністри фінансів і глави Центробанків країн G20 за підсумками зустрічі в Південній Кореї домовилися перейти до ринково зважених систем обмінного курсу, що базуються на основах економіки, а також утриматися від конкурентної девальвації валют.
При цьому країни з розвиненою економікою, у тому числі з резервними валютами, стежитимуть за надмірною волатильністю і безладним рухом валютних курсів. Ці заходи, на думку "двадцятки", допоможуть зменшити ризик сильних змін потоків капіталу, з якими стикаються деякі країни, що розвиваються.
Крім того, країни G20 мають намір проводити політику, яка сприяє зменшенню надмірних диспропорцій і підтримці поточного платіжного балансу на прийнятному рівні. Рівень дисбалансів передбачається встановлювати в рамках спільного процесу оцінки, що спирається на особливості національних та регіональних економік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас