Закон про НБУ: що відбувається з Нацбанком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про НБУ: що відбувається з Нацбанком

Валюта
1869
Закон про регулювання діяльності НБУ вже набув чинності. Зміни в старих нормах - на 20 сторінках. Серед головних - із розподілу прибутку НБУ., гарантій політичної незалежності, заборона надавати кредити державі і державним установам, дозвіл на використання золотовалютних резервів на повернення нацбанком валютних коштів міжнародним структурам.
Також змінено вимоги до членів ради і правління НБУ і їх повноваження. Однією з принципових змін є те факт, що НБУ розроблятиме принципи грошово-кредитної політики на базі макроекономічних показників, розрахованих Кабміном. До вчорашнього дня їх також визначав Нацбанк, хоча Мінекономіки паралельно теж виставляв свої прогнози.
Як завжди, підтверджують фахівці, дані НБУ не співпали з міністерськими. І були точнішими. На 2011 рік НБУ вже надав свої прогнози на початку осені. Тому, швидше за все, лише з 2012 макропоказники визначить Кабмін. А НБУ повинен буде під них розробити параметри грошово-кредитної політики. Це право залишили виключно за ним.
"Норми про те, що ми затверджуємо основні принципи грошово-кредитної політики - це виняткова компетенція НБУ, є конституційною функцією ради, - коментує голова ради НБУ Петро Порошенко, - Тому рада НБУ є конституційним органом. І жодних змін, коли немонетарний, а виконавчий орган затверджує монетарну політику, це неможливо".
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас