Українська Олімпіада буде у кілька разів дорожча за сочинську — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська Олімпіада буде у кілька разів дорожча за сочинську

Казна та Політика
1495
Україна може викинути на зимову олімпіаду-2022 близько 20 млрд грн ще до подачі заявки до МОК. На цю суму можна побудувати льодові арени в кожному місті країни.
У четвер 28 жовтня у Києві має пройти захід, на якому будуть представлені 10 національних проектів, що реалізуються під патронатом президента України. Серед них буде проект "Олімпійська надія 2022", спрямований на підготовку спортивно-туристичної інфраструктури Львівщини з метою підготовки до прийняття Олімпіади. Не дивлячись на те, що Міжнародний олімпійський комітет (МОК) приймає заявки від країн-претендентів на проведення ігор тільки в 2014 році, а переможця визначить у 2015 році, не малі бюджетні кошти на підготовку можуть піти вже з наступного року.
Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін ще на початку жовтня заявив про те, що в державному бюджеті на 2011 рік планується закласти 4 млрд грн на підготовку України до ігор, а з 2012 року цю статтю витрат бюджету передбачається подвоїти. Таким чином, до 2014 року в бюджетах за три роки може бути передбачено до 20 млрд грн. У трохи більшу суму російському бюджету обійдеться вся підготовка до зимової Олімпіади в Сочі 2014 року. Так, за оцінками російського віце-прем'єра Дмитра Козака, витрати виключно на підготовку Олімпіади складуть приблизно 4,3 млрд євро, з яких на державу лягає близько 2 млрд євро. При цьому Україна має намір викласти з держбюджету 1,8 млрд євро (а саме стільки в перерахунку на євро складають 20 млрд грн) ще до затвердження країни-господині ігор 2022 року. З виступів чиновників, зокрема віце-прем'єра Бориса Колеснікова, зрозуміло, що Київ визначився з можливою майбутньою столицею Олімпіади. Нею стане Львів. По-перше, це пов'язано із загальносвітовою практикою, за якою столицями ігор стають саме великі міста через розвинену інфраструктуру, тоді як змагання, для яких необхідні гірські спуски, проходять на найближчому гірському курорті. По-друге, у розвиток готельної і транспортної інфраструктури Львова вже вклали і продовжують вкладати певні кошти в рамках підготовки до чемпіонату з футболу Євро-2012. Крім того, вибір Львова став своєрідним ляпасом "приватівському" гірськолижному курорту "Буковель".
Концепцією проекту "Олімпійська надія 2022" передбачено побудову у Львові п'яти (!) Льодових палаців для тренувань і змагань із ковзанярського спорту, фігурного катання, хокею та шорт-треку. На базі Сколовського району (від райцентру до Львова 106 км) передбачається будівництво всієї необхідної інфраструктури для заняття біатлоном, гірськолижним спортом, лижними гонками, сноубордом, фристайлом і лижним двоєборством. Крім того, в лісі між Львовом та Винниками (до Львова 6 км) передбачається побудувати комплекс для заняття стрибками із трампліну, бобслеєм. Поблизу Дублян заплановано зведення Всеукраїнського центру підготовки олімпійців.
Лише на 20 млрд грн Україна може побудувати або чотири НСК "Олімпійських", або шість стадіонів "Донбас-Арена", або 12 стадіонів, аналогічних до львівського. На 20 млрд грн можна було б побудувати 454 критих льодових арени для занять хокеєм, які передбачаються держпрограмою "Хокей України". Це практично в кожному місті країни (в Україні налічується 458 міст).
Яких сум досягне загальний кошторис за підсумками вибору Україну країною-господаркою можна тільки здогадуватися. Приміром, на сьогодні прогнозований обсяг державного фінансування підготовки до куди більш скромного в порівнянні з олімпіадою чемпіонату Євро-2012 оцінюється урядом в більш ніж 65 млрд грн (5,8 млрд євро).
При нинішніх проблемах міської транспортної та комунальної інфраструктури, при фактичній зупинці житлового будівництва держава легітимно і зі схвалення населення вливає величезні суми бюджетних грошей в стадіони та аеропорти - об'єкти безумовно потрібні, але в даний час другорядні.
Київська влада сьогодні думає про залучення кількох дорогих кредитів на будівництво метро, мостів і тунелів. Як Києву, так і Львову не вистачає коштів на заміну інженерних мереж, на комплексну реставрацію історичного центру. Замки на західній Україні поступово розвалюються. Влада почала було здавати їх в концесію, але попит невеликий (поки новий господар з'явився тільки в одного палацу ХІХ століття в Тартаківі). У разі реалізації проекту "Олімпійська надія 2022" на ринок запозичень вийде і держава, сукупна заборгованість якої в серпні перевищувала $ 48 млрд.
Озираючись на підготовку країни до Євро-2012, можна з великою часткою ймовірності припустити повторення цілої низки неоднозначних тенденцій: завищення робочих кошторисів, лобіювання на генпідряд "правильних" компаній, а також відверто "нульовий" результат із кількох об'єктів.
З приходом до влади Януковича донецькій Фінансово-промисловій групі "Альтком", яка на той час була генпідрядником із Донецького і підрядником із Харківського аеропортів, віддали в роботу стадіон та аеропорт у Львові, а також кілька ділянок доріг, що входять до програми підготовки до чемпіонату. "Альтком" також почав недавно видобуток щебеню в викупленому раніше кар'єрі в Рівненській області. Продукцію планується збувати саме у Львів на будівництво до чемпіонату Європи з футболу. І може бути до Олімпіади. А ось будівництво нової автодороги до польського кордону Львів-Краковець не ведеться до цих пір. За словами Бориса Колеснікова, роботи повинні початися тільки навесні наступного року. При цьому дорогу, яка задумувалася як перший платний автобан в Україні, мали відкрити у 2005-2006 роках.
Сумнівні і перспективи окупності ігор. Виручка Канади від Зимової олімпіади-2010, на думку експертів, склала лише 700 млн євро при вкладеннях у приблизно 4 млрд євро. Виручка Італії від Зимових ігор у Турині в 2006 році склала всього 267 млн євро (витрати - 707 млн євро).
Допускаючи, що Україна все-таки оберуть господинею зимової Олімпіади-2022, можна з упевненістю спрогнозувати, що після декількох тижнів ігор побудовані гірськолижні спуски і олімпійські села надовго спорожніють. А у держави виникне нове завдання - розраховуватися за борги і зайнятися ділом.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас