Подайте на розвиток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подайте на розвиток

Казна та Політика
2428
Перший заступник голови НБУ Сергій Арбузов може стати продовжувачем справи Юлії Тимошенко. Адміністрація президента повернулася до ідеї створення банку розвитку. Мета банку - відновлення кредитування економіки. Займатися створенням банку розвитку доручено першому заступнику голови НБУ.
Високопоставлене джерело в Адміністрації президента повідомило, що глава держави підтримує ідею створення банку розвитку (БР), і зараз йде робота над концепцією цієї фінустанови. "Є декілька пропозицій, ми їх розглядаємо, а потім проситимемо Нацбанк доопрацювати документ до остаточної версії.
Займатися цим питанням буде Сергій Арбузов", - повідомив чиновник. В той же час зараз в Адміністрації президента питанням створення банку розвитку займається Владислав Каськів, який очолює робочу групу комітету з економічних реформ і національних проектів.
Близький до процесу створення банку розвитку чиновник повідомив, що в основу стратегії створення банку закладений той проект, який був написаний екс-заступником голови Нацбанку Сергієм Яременком. Державний банк розвитку стане банком другого рівня і повинен залучати ресурси на внутрішньому або зовнішньому ринку для перерозподілу їх комерційним банкам, що кредитують стратегічні проекти в економіці.
Заздалегідь обсяг необхідного для БР капіталу визначений на рівні 3-5 млрд. грн. Проте точні параметри створюваного банку поки що не визначені - їх ще потрібно погодити з місією Міжнародного валютного фонду, яка повинна визначити виділення з бюджету грошей на капіталізацію банку розвитку, а також суму держгарантій, під які банк залучатиме ресурси на першому етапі своєї роботи.
Фактично схема роботи БР чимось схожа на схему роботи Державної іпотечної установи, яка випускала облігації внутрішньої позики під гарантії держави, продавала папери одним комбанкам, а отримані кошти направляла іншим комбанкам, які фінансували житлове кредитування.
Проте, на відміну від ДІУ, завдання банку розвитку - не просто перерозподіляти ресурси від одних банків до інших, а залучати свіжі гроші в економіку - продаючи свої зобов'язання в гривні і у валюті іноземним інвесторам і фондам.
Нагадаємо, ідея створення банку розвитку обговорювалася і за часів уряду Юлії Тимошенко - тоді банк збиралися створити на базі однієї з рекапіталізовних фінансових установ. За словами фінансового експерта Олександра Савченка, який при Юлії Тимошенко був заступником міністра фінансів, базою для створення БР могли стати банк "Київ" або "Родовід Банк" .
Цілком можливо, що один з націоналізованих банків все-таки перетвориться на банк розвитку. "Враховуючи, що капітал цих фінустанов після реального аудиту дорівнюватиме нулю, легко позбавити їх від непрацюючих активів (наприклад, шляхом виділення частини корпоративного і всього роздрібного портфеля і подальшій продаж) і перетворити на банк розвитку", - говорить один з експертів фінансового ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас