Бізнес злякався інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес злякався інфляції

2579
Серед бізнесменів побільшало песимістів. Злякавшись зростання цін і девальвації національної валюти, українські підприємці погіршують макроекономічні прогнози та оцінки розвитку власного бізнесу.
За даними опитування керівників компаній, проведеного Нацбанком у серпні поточного року, в третьому кварталі підприємства погіршили прогнози щодо підвищення ділової активності. Вперше після п'яти кварталів безперервного зростання індекс ділових очікувань впав до 115,4% проти 121,8% у квітні-червні 2010 р.
"Респонденти очікують уповільнення зростання обсягів виробництва товарів і послуг у наступні 12 місяців, про що свідчить зниження балансу очікувань (різниця між відсотком позитивних та негативних оцінок) на 19,7 в. п. - до 17,5% ", - підсумовують в НБУ.
Хоч топ-менеджери, як і раніше, розраховують на поліпшення фінансово-економічного стану своїх компаній в найближчий рік, майбутнє здається їм не таким оптимістичним, як ще кілька місяців тому. Баланс очікувань до кінця серпня впав до 22% у порівнянні з 33,9% у другому кварталі 2010 р., коли цей показник перевищував докризовий рівень. Частка респондентів, які сподіваються на поліпшення фінансово-економічної ситуації, знизилась до 35,5% проти 44% у попередньому кварталі. А ось кількість опитаних керівників, які очікують погіршення ситуації на своїх підприємствах, збільшилась до 13% проти 10,1%.
Найкращі оцінки поточного стану та очікувань на наступні 12 місяців традиційно дають експортери. "Якщо говорити про галузеві особливості, то найкращий баланс очікувань щодо фінансово-економічного стану підприємств протягом найближчого року, вийшов у добувній промисловості: 38% у порівнянні із середньоукраїнським показником 22%. Це підтверджує думку про те, що в гірничо-металургійному секторі сировинні сегменти в 2010 р. відчувають себе краще, ніж їх колеги далі по виробничому ланцюжку ", - зазначає директор департаменту аналітики інвестиційної компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Погіршення ділових очікувань спостерігалось у сільському господарстві і торгівлі. "Це можна пояснити реакцією на падіння врожаю зернових у поточному році і очікуванням введення обмежень по експорту зерна з України", - говорять у Нацбанку.
Істотно погіршилися й інфляційні очікування бізнесу на найближчі 12 місяців. Після послідовного зниження протягом трьох попередніх кварталів вони злетіли з 11,8 до 14,5%. Основними факторами впливу на споживчі ціни респонденти назвали зростання витрат на виробництво і доходи населення. Також посилився вплив на інфляцію очікуваних податкових змін.
Економісти вважають, що наприкінці року інфляційні очікування компаній продовжать зростати. Адже саме на цей період, за їхніми прогнозами, може припасти пік зростання цін. "Прискорення інфляції буде спостерігатися під тиском ситуації на зерновому ринку, а також підвищення адміністративно регульованих тарифів. Крім того, ціни на продовольство в країні будуть перебувати під негативним впливом процесів на світових ринках. За результатами четвертого кварталу 2010 р. індекс споживчих цін, за нашими прогнозами, складе близько 13% (грудень до грудня). Драйверами зростання можуть стати продукти харчування, послуги ЖКГ та енергоносії ", - прогнозує директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін. Ще одна зміна на гірше - зменшення кількості "топів", які вірять в незмінність курсу гривні до долара. Такий прогноз дали всього 50,6% респондентів проти 57,1% у попередньому кварталі. На підприємствах також чекають знецінення гривні до долара і євро.
На цьому тлі позитивно виглядає той факт, що керівники компаній вже четвертий квартал поспіль відзначають пом'якшення умов отримання банківських кредитів. При цьому частка підприємств, які планують брати позики, знову збільшилась на 2,1 в. п. - до 46,5%. Банкіри ж вважають оптимізм бізнесменів не цілком виправданим.
"Швидше за все, в 2010 р. кредитний портфель не збільшиться взагалі, а в кращому випадку залишиться на нинішньому рівні. У 2011 р. зростання може скласти максимум 10%", - зазначає голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук.
Економісти впевнені, що панування песимістичних настроїв у бізнесу є не цілком виправданим. "Ділові очікування в третьому кварталі знизилися через те, що відновлення макроекономічної ситуації тільки починається і це ще не очевидно для більшості бізнесів. За нашими оцінками, за підсумками року промислове виробництво зросте на 12,1%, індекс споживчих цін складе 10,8 %, а курс національної валюти залишиться у вузькому коридорі 7,9-8 грн ./$", - підкреслює аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Саливон. Хоча кілька відповідей дійсно підтверджують той факт, що Україна поступово стає на шлях відновлення економіки. "Вже 12,7% респондентів заявили, що їх виробничі потужності повністю завантажені. Вітчизняні підприємства протягом найближчих 12 місяців також планують збільшити витрати на інвестиції та будівництво. Всі ці відповіді є явними індикаторами того, що компанії очікують зростання бізнесу", - переконаний Олексій Блінов.
Однак, за прогнозами аналітиків, в кінці року не варто очікувати серйозного поліпшення ділових настроїв. "При збереженні стабільної зовнішньої кон'юнктури і поступового відновлення внутрішнього попиту поліпшення ділових очікувань може відбутися лише на початку - середині 2011 р.", - вважає аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. До цього часу стабільні зміни на краще повинні намітитися не тільки в експортно-орієнтованих галузях, а й в усіх інших сегментах бізнесу.
Споживачі стали оптимістичнішими
Індекс споживчих настроїв, який щомісяця розраховують компанія GfK Ukraine та Міжнародний центр перспективних досліджень, за підсумками вересня 2010 відновив зростання після літнього падіння. Минулого місяця він виріс на 5,1 пункти, до 78,8. Споживчі настрої покращилися за рахунок того, що обивателі стали краще (75,9 проти 67,9 у серпні) оцінювати своє поточне становище. Покращились і економічні очікування (80,8 проти 77,5).
Таким чином, оцінки поточного становища та економічних очікувань практично зрівнялися, що в останній раз спостерігалося в докризовому серпні 2008 р. Інфляційні очікування покращилися на 3,8 пункти, проте залишаються високими (186,4). За словами експертів МЦПД, різкі коливання індексу споживнастроїв протягом останнього півріччя вказують на те, що обивателям все складніше адекватно оцінювати стан економіки і власні фінансові перспективи.
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас