Нацбанк спростував заяви Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк спростував заяви Тимошенко

Валюта
861
Опублікувавши свіжі цифри із прямих іноземних інвестицій, відомство Володимира Стельмаха спростувало заяви опозиції. Інформація з'явилася незабаром після того, як екс-прем'єр Юлія Тимошенко заявила про зменшення інвестицій до України після зміни влади в країні.
Чисте надходження прямих іноземних інвестиції до України за дев'ять місяців поточного року збільшилось на 8% в порівнянні з аналогічним періодом 2009-го. За попередніми даними НБУ, різниця між припливом ПІІ до України і їх відтоком за кордон в січні-вересні 2010 р. склала $3,6 млрд. За цей самий період минулого року зростання обсягу прямих інвестицій збільшилося на $3,4 млрд.
За даними Нацбанку, в січні-вересні валове надходження ПІІ (обсяг вкладів нерезидентів у вітчизняну економіку) склав $4,3 млрд. - на 25% більше, ніж за аналогічний період минулого року. За підрахунками центробанку, вкладення нерезидентів в акціонерний капітал збільшились на 11% відносно січня-вересня минулого року, а відтік інвестицій зменшився на 16%.
В той же час капітальні вкладення резидентів України за кордон, за інформацією НБУ, збільшилися в січні-вересні з $101 млн. в 2009-ом до $681 млн. в поточному році. "Ці цифри не є свідоцтвом відпливу капіталу з України, а демонструють спробу українського бізнесу розширити межі своєї діяльності, диверсифікувати географічні ризики і підвищити ефективність процесу управління активами", - зазначається ц повідомленні НБУ. Нацбанк також повідомив, що накопичений обсяг ПІІ до України за станом на 1 липня 2010 р. склав $53,6 млрд. - на 3% більше, ніж на початку року.
Публикація НБУ даних про динаміку інвестицій з'явилася незабаром після заяви екс-прем'єра про зменшення надходження іноземного капіталу. Юлія Тимошенко зазначила, що "з моменту приходу нової влади іноземні інвестиції в економіку України скоротилися на 29%". Погіршення інвестклімату цього року помітили не лише опозиціонери. За підсумками III кварталу ц.р. Європейська бізнес-асоціація (EBA) знизила індекс інвестиційної привабливості України з 3,25 до 3,2 бали (за 5-бальною шкалою). Основними причинами зниження рейтингу, як вважають в EBA, стали технічні бар'єри в торгівлі і складності при митному оформленні.
"Основними джерелами прямих іноземних інвестицій були операції зі злиття і поглинання компаній і збільшення статутного капіталу материнськими банками", - сказала в коментарі головний економіст ДІК Dragon Capital Олена Білан. За її словами, основні перешкоди для припливу інвестицій до України залишаються незмінними: зарегульованість бізнесу, складна податкова система, корупція. Держава зробила певні кроки з метою полегшити умови ведення бізнесу, зокрема, було скасовано ліцензування низки видів госпдіяльності, проте цього, на думку Білан, недостатньо для стимулювання надходження інвестицій. "До кінця року їх зростання можна чекати від продажу "Укртелекому", - взазначила експерт.
Найбільшими інвесторами в українську економіку в нинішньому році стали іноземні банки, які підтримують дочірні структури в Україні. "Банки змушені збільшувати свої резерви, аби покривати ті проблемні кредити, які у них є. Ці гроші формально проходять як прямі іноземні інвестиції", - пояснив в коментарі експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
На крупну приватизацію як джерело ПІІ, за його словами, цього року розраховувати не можна. "Найвірогідніше гроші від продажу "Укртелекому" будуть зараховані до держбюджету наступного року, що дасть істотний приріст прямих іноземних інвестицій в першому кварталі 2011 р.", - прогнозує експерт. У зв'язку з цим чекати істотного збільшення обсягу ПІІ до кінця року особливо не варто.
Їх додатковий приріст в декілька сотень мільйонів доларів, за прогнозами Жолудя, можливий за рахунок вкладень коштів у бізнес, що вже діє. Технічно покупка іноземним інвестором більше 20% від вартості компанії вважається прямою інвестицією. "Від вкладення коштів у новий бізнес інвестори доки утримаються", - прогнозує експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас