Як вберегти свої гроші у 2011 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вберегти свої гроші у 2011 році

Банківські метали
7356
Невблаганна статистика свідчить - золото є найкращою інвестицією протягом останніх 10 років.
Золота лихоманка
Протягом останніх 6 тижнів абсолютна більшість інвесторів по всьому світу демонструвала основні загальновідомі ознаки "золотої лихоманки" - нервозність через постійне стеження за біржовими новинами, і бажання у величезних кількостях придбати ... золото. Втім, це й не дивно, адже за цей досить короткий термін ціна на дорогоцінний жовтий метал побила декілька десятків рекордів, останній з яких був поставлений 14 жовтня - 1388,10 долара за унцію. А загалом, з початку 2010 року золото подорожчало на цілих 24%.
У чому ж причина такого різкого стрибка і чому золото викликало такий ажіотаж серед інвесторів? Основних причин декілька, і одна з них - нові економічні проблеми США, які можуть стати каталізатором другої хвилі кризи. Як відомо, американська економіка і американська валюта - одні з найпопулярніших для інвестицій. Тому їх нестабільність - сигнал тривоги для будь-якого інвестора, і привід шукати новий тимчасовий притулок для свого капіталу. А надійних місць, куди можна інвестувати і гарантовано отримати непоганий прибуток не так вже й багато, особливо в часи економічної рецесії.
Можна інвестувати у високі технології, проте, не дивлячись на їх очевидну фінансову привабливість, це дуже нестабільний актив. Можна віддати перевагу промисловості - легкій або важкій - проте сьогодні, фактично, тільки одна держава може гарантувати вашу прибутковість в такому випадку - Китай. Ну і залишається останній варіант для інвестицій, перевірений сотнями років, світовими війнами і катаклізмами - це золото, яке протягом ось вже більше ніж десятиліття постійно дорожчає.
Саме жовтий дорогоцінний метал і став найбажанішим для інвесторів протягом останніх декількох місяців, адже крім історичної надійності, його котирування на світових біржах дозволяють активно спекулювати довгими позиціями. Чим активно користуються не тільки спекулянти різних розмірів, але і дуже важливі інвестиційні фонди (хоча багато хто давно називає саме їх найголовнішими спекулянтами). Так, протягом останніх 6 тижнів 22 найбільших світових фонди постійно збільшували запаси жовтого дорогоцінного металу, довівши обсяг його покупок до 2107,8 метричних тонн.
Аналізуючи причини різкого подорожчання золота, не можна не згадати кілька дрібніших, але все ж відчутних чинників, які викликали підвищений попит, а відповідно, і підняли ціну на нього. Зокрема, це інформація про зниження видобутку золота, що прийшла з Росії. А також сезон весіль в Індії. Так-так, це не жарт, адже саме ця країна є найбільшим світовим ринком золотих ювелірних прикрас, час від часу збільшуючи попит на золотий метал.
Прогнози на 2011 рік
Однак у багатьох може виникнути питання - а чи не є таке подорожчання золота тимчасовим? Що ж, відповіді на це питання можна почути різні. Одні аналітики впевнені, що сьогодні на ринку дорогметалів просто створюється нова інвесторська бульбашка за типом іпотечної в США, яка рано чи пізно лусне, серйозно зменшивши інвестовані кошти.
У той же час інші експерти стверджують, що нічого подібного не трапиться, і все буде з точністю до навпаки - золото буде тільки дорожчати. Серед таких - два провідних світових банки - UBS і JP Morgan Chase & Co. - Які вже підвищили свої прогнози цін на золото на 2011 рік. Так, UBS підвищив його на на 8% - до 1400 доларів за унцію з 1295 доларів за унцію, а JP Morgan Chase & Co - також до 1400 доларів, але тільки замість 1250 доларів, прогнозованих раніше. Експерти банків впевнені - висхідний тренд цін на золото підтримає зростаючий попит на метал.
Порада українцям
Такі ось "золоті пироги" виходять. Виходячи з вищезазначеного, можна досить впевнено радити українцям інвестувати свої заощадження в золото, як мінімум, на найближчий рік. Що вони, втім, вже активно роблять - у вересні кількість "металевих вкладів" від населення в українських банках зросла в два рази. І хоча сьогодні золото на світових ринках почало дешевшати - напередодні котирування грудневих ф'ючерсів знизилися на 1,4% - це тимчасовий відкат, що говорить про те, що інвестори просто хочуть зафіксувати прибуток. За ним знову піде підвищення вартості жовтого дорогоцінного металу, хоча, цілком можливо, і не таке стрімке. Так що вкладайте гроші в золото, шановні співвітчизники. Якщо, звичайно ж, вони у вас залишилися ...
Сергій Омельченко
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас