Чеська опозиція перемогла на парламентських виборах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чеська опозиція перемогла на парламентських виборах

Казна та Політика
192
Опозиційна Соціал-демократична партія вперше здобула перемогу на парламентських виборах у Чехії, передає ВВС.
Згідно з даними Чеської статистичної служби, на додаткових виборах партії боролися за 27 місць з 81 у Сенаті - верхній палаті парламенту. Соціал-демократи змогли зайняти 12 місць при вже наявних 29 місцях. Таким чином, партія отримала більшість в палаті, зайнявши 41 місце.
"Це дуже важливий момент для соціал-демократів, - відзначив тимчасовий лідер партії Богуслав Соботка. - Ми стали вирішальною силою в Сенаті".
Громадянська демократична партія консервативного спрямування, очолювана нині чинним прем'єр-міністром країни Петром Нечасом, змогла отримати лише 8 мандатів, довівши свою чисельність в Сенаті до 25 депутатів.
Володіння більшістю місць у Сенаті дозволить соціал-демократам забракувати ініціативу уряду щодо відправки додаткових підрозділів чеської армії в Афганістан. Кабінет міністрів планував збільшити чисельність чеського контингенту в складі Міжнародних сил з підтримання порядку в Афганістані до 720 осіб, направивши додатково 200 солдатів.
Тим не менш, отримавши більшість, Соціал-демократична партія не зможе повністю заблокувати прийняття додаткових заходів економії, ініційованих прем'єром. Уряд П.Нечаса намагається скоротити дефіцит державного бюджету з 5,3% ВВП в поточному році до 4,6% ВВП в 2011 р. У якості основної міри по скороченню дефіциту П.Нечас пропонує скоротити зарплати держслужбовців на 10%. Проти цього якраз і виступає опозиція, а також ряд трудових колективів.Тим не менше, соціал-демократи можуть щонайменше відкласти розгляд цього питання до наступного року.
"Результат буде відстрочений, буде ускладнений і законодавчий процес - це реальність. Але ми готові до переговорів", - заявив Нечас.
Ротація місць у верхній палаті здійснюється кожні два роки шляхом перевиборів однієї третини сенаторів. Нижня палата парламенту Чехії - Палата депутатів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас