Мета Гейтнера - розбалансувати світову економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мета Гейтнера - розбалансувати світову економіку

Казна та Політика
739
Як повідомив глава Міністерства фінансів США Тімоті Гейтнер, на саміті великої двадцятки, який відбудеться у вихідні, він запропонує нові кроки із ребалансування світової економіки, щоб знизити її залежність від США, запровадити так звані "норми" валютної політики і збирається переконати всіх навколо, що США не збираються досягти процвітання шляхом девальвації долара.
У своєму інтерв'ю журналу The Wall Street Journal р-н Гейтнер заявив, що країнам вкрай необхідно ввести норми валютної політики. "Зараз немає чітко визначеного поняття, що чесно, а що ні", - говорить він.
Він також заявив, що США будуть наполягати на тому, щоб в індустріальних і розвинутих країнах були встановлені рамки для профіциту і дефіциту торгового балансу. Таким чином, можна буде виміряти, наскільки швидко ми рухаємося до мети - більш збалансованого зростання світової економіки.
Гейтнер зустрінеться зі своїми колегами на саміті великої двадцятки в Південній Кореї. Більшість експертів не вірять в те, що учасникам саміту, серед членів якого такі різні країни, як Аргентина, Франція і США, зможуть послабити напруженість, що виникла на валютному ринку. Міністр фінансів Бразилії попереджає, що може вибухне "світова валютна війна". Прем'єр міністр Індії заявив, що "стурбований ситуацією в світі". Глава Банку Англії пророкує політику протекціонізму, якщо не буде переглянуто план "дій у громадських інтересах".
На нараді міністрів фінансів і глав центробанків "Великої двадцятки" Євросоюз сподівається обговорити питання дисбалансу світової торгівлі та торгового протекціонізму. Першопричиною, яка призвела до дисбалансу світової торгівлі, Євросоюз назвав Китай, який володіє астрономічною сумою валютних резервів у розмірі $ 2,6 трлн. Між тим, США вважають, що на зборах "Великої двадцятки" необхідно сфокусувати увагу на питаннях курсу валют і поточного платіжного балансу кожної з країн-членів G-20. У зв'язку з цим представник міністерства фінансів США зазначив, що для країн "Великої двадцятки" важливо врегулювати глобальний дисбаланс у галузі економіки, зокрема питання курсу валют.
Американські чиновники не очікують, що в результаті суботньої зустрічі глав фінансових відомств країн буде підписано якесь важливе комюніке. Корейці віддають перевагу перенести всі великі заяви на листопадовий саміт великої двадцятки у Сеулі.
"Люди намагаються зрозуміти, що в їхніх інтересах, а що проти", - говорить Гейтнер. - "На це питання неможливо знайти відповідь за кілька тижнів. На це може знадобитися 3-5 років. Під час саміту ми хочемо підійти ближче до створення інституту, що володіє більшою відповідальністю".
З приводу валютної політики Гейтнер сказав наступне: "Ми хочемо запропонувати країнам розробити норми валютної політики".
Американські чиновники стверджують, що на даний момент немає умов для досягнення мирової угоди із валютної політики, як це трапилося в 1985 р. а Плазі, коли було вирішено девальвувати долар. За словами ще одного високопоставленого чиновника фінансового відомства США, зараз стоїть завдання "спільними зусиллями", можливо, навіть, без відкритих заяв, змусити Китай та його менших сусідів ревальвувати свої валюти.
Гейтнер розділив всі світові валюти на три групи. У першу він помістив "будь-яким способом недооцінені" валюти. Тут лідирує юань. Однак, на його думку, якщо ревальвація, що почалася у вересні, продовжилася б, то курс юаня виправився б. Крім того, тут так само важлива поведінка інших країн, що розвиваються.
"Якби Китай був впевнений, що інші країни будуть йти з ним, йому б стало легше", - вважає Гайтнер.
До другої групи входять "валюти країн, що розвиваються з плаваючим курсом, де уряд вводить податки або проводить інтервенції для зниження ризику надмірного зміцнення валют, утворення міхурів і розгону інфляції". США не використовує подібних механізмів.
До третьої групи входять "валюти великих розвинених країн, курс яких більш-менш справедливий". Таким чином, можна припустити, що він не бачить необхідності подальшого ослаблення долара до євро і єни. Гейтнер підкреслює, що США не збираються навмисно послабляти долар. На початку ж цього тижня, на своєму виступі в Паоло Альто, штат Каліфорнія, він заявив, що "уряд може прокласти шлях до процвітання і конкурентоспроможності за рахунок девальвації долара".
Деякі європейські чиновники також вважають, що Федеральна резервна система США не проводить політику ослаблення долара. Так, учасник ради керуючих Європейського Центрального Банку Крістіан Нуайє заявив, що "Федеральна резервна система, безумовно, не дотримується політики слабкого долара. Існує угода в рамках Групи семи промислово розвинених країн сприяння для максимально можливої стабільності на валютних ринках. При цьому обмінні курси мають відображати фундаментальні положення економіки, уникаючи за можливості надмірної волатильності і безладні рухи ".
Нуайє також є керуючим Банку Франції. Він упевнений, що не можна назвати євро занадто переоціненою валютою. "Євро постійно рухається відносно інших валют. Валюти великих промислових країн і деяких великих країн з ринковою в Азії або в Латинській Америці відчувають реакцію на ті ж самі події."
Нуайє також додав, що керівники так званої групи 20 провідних економічних держав повинні дотримуватися мети діалогу і згуртованості в політиці зовнішній торгівлі.
Отже, для зміцнення світової економіки буде потрібно обмежити розмір профіциту торгового балансу для країн з експортно-орієнтованою економікою, таких як Китай, і знизити дефіцит торгового балансу в таких країнах, як США, які споживають імпорт.
"Решта світу хоче, щоб ми більше економили. Це означає, що їм доведеться менше розраховувати на попит з боку наших споживачів, і доведеться шукати інші джерела попиту", - стверджує Гейтнер.
Члени великої двадцятки погодилися прийняти норми бюджетної політики на саміті в Торонто. Тепер США мають намір ввести схожі заходи, щоб контролювати торговельні та грошові потоки.
"Ми пропонуємо нашим партнерам зробити якісь реальні кроки на шляху до здійснення плану із ребалансування економіки", - говорить Гайтнер. - "Ми дивимося, чи вийде у нас домовитися утримувати зовнішні дисбаланси на більш прийнятному рівні з урахуванням специфіки окремих країн, таких, наприклад, як постачальники сировини.
США сподіваються, що їм вдасться переконати в цьому Китай, де очікують, що дефіцит платіжного балансу буде становити близько 4% ВВП у найближчі роки. Проте спікер Міністерства торгівлі Китаю Яо Цзян заявив минулого тижня: "Ніхто, крім нас, не має права вирішувати, що є прийнятним профіцитом торгового балансу, а що ні".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас