Ігри "регіонів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігри "регіонів"

Казна та Політика
619
До місцевих виборів залишилося трохи більше тижня. І з кожним днем їх значимість зростає, причому не тільки з точки зору майбутнього перерозподілу політсил у регіонах. За перебігом виборів спостерігає Європа. А тому верховна влада намагається продемонструвати кампанію в найкращому світлі.
Імідж - все!
За вісім місяців перебування нинішнього президента України при владі його відносини із Заходом продовжують залишатися в цілому доброзичливими. Європейські чиновники, як і раніше, хвалять Віктора Януковича за політичну стабільність і декларування курсу на економічні реформи. З "соціогуманітарним" схваленням справи дещо гірші. За рахунок проблем зі свободою слова і зборів, певних дій правоохоронних органів, а також не завжди однозначних законодавчих змін деякі "почуття" Брюсселя помітно охолонули. У такій ситуації вітчизняна влада докладає чималих зусиль для збереження реноме: і журналістів у нас майже не кривдять, і цензури немає (є тільки розбіжності колективів з власниками), і громадське телебачення ось-ось з'явиться, і опозиція сама собі шкодить... Але одним з найважливіших іспитів керівництва країни на демократичність і "європейськість" мають стати місцеві вибори. Не дивно, що вони привертають стільки уваги.
З оцінкою ролі поточної виборчої кампанії в Європі визначилися заздалегідь. І протягом останніх місяців у контексті українських місцевих виборів все частіше звучать формулювання, на зразок "тест для вашої нової влади" або "підтвердження демократичного вибору країни". До думку Брюсселя, можновладці ставляться з повагою. Київ активно кличе європейців спостерігати за процесом голосування і наполегливо запевняє: у нас все буде добре.
Прикладом того, що керівництво країни добре усвідомлює іміджеву значимість благополучного перебігу виборчого процесу, є численні заяви владної верхівки. Як і можна було очікувати, від самого початку "верхи" спробували максимально дистанціюватися від передвиборчих реалій. То президент заборонив використовувати свій образ всує (тобто в політичній агітації), то прем'єр гарантував, що Кабмін жодним чином не буде втручатися у вибори. Замість цього перші особи країни готові зіграти роль гарантів кришталевої чесності кампанії. "Як ніхто інший зараз - і президент, і уряд - зацікавлені в тому, щоб вибори пройшли абсолютно вільно, демократично і без адміністративного тиску", - пояснював прем'єр у Миколаєві. "Пам'ятайте, що там, де не дай Бог, будуть порушення або зловживання, я блискавично відреагую", - напучував губернаторів президент, який незадовго до цього пообіцяв звільняти всіх чиновників, які будуть "заважати людям голосувати". Демократичні пориви верховного керівництва держави теоретично повинні вселити у виборців надію на світле майбутнє. Експерти теж допускають, що безхмарна кампанія стала б хорошим бонусом для можновладців. "Коли Янукович говорить, що він за чесні, демократичні вибори, я думаю, він навіть щиро цього хоче, інший момент - він також хоче і добрий результат, тому накладається одне на інше", - уточнює голова Комітету виборців України Олександр Черненко. І, хоча глава держави наполегливо рекомендує чиновникам скористатися принципом "Ніякої політичної доцільності", на ділі назвати передвиборну поведінку представників владного табору абсолютно бездоганним все-таки непросто.
Сила деталей
Якими б високими не були виборчі ідеали, заявлені президентом і прем'єром, на практиці з їх дотриманням складається далеко не завжди. І хоча в Києві всі попередження схильні адресувати регіонам, іноді розходження слів з ділами можна поспостерігати і на найвищому рівні. Так, наприклад, незважаючи на те, що уряд позиціонується як озерце відстороненості, сказати те ж саме про деяких членів Кабміну складно. І якщо агітаційні зусилля віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка можна при бажанні виправдати тим, що його політична сила владною де-факто не є, то рішення делегувати "паливно-енергетичного" міністра Юрія Бойка, який "за сумісництвом" очолює парторганізацію ПР у Київській області, на перше місце списку кандидатів до облради виглядає вже більш спірним.
Ще дивніше з часом починає виглядати ситуація на місцях. Зустрічаючись з главами облдержадміністрацій, президент не тільки зажадав "створити всі умови для виборців" і шанобливіше ставитися до опозиції, але і натякнув на те, що губернаторам не варто надмірно захоплюватися політикою. "У тих випадках, коли чиновник займається виборами, це вже порушення", - зазначив президент. Сперечатися з логікою глави держави в подібній ситуації складно: чим вища посада, тим більше спокуси вплинути на ситуацію, і ось - горезвісний адмінресурс. Правда, при цьому особливої актуальності набуває зустрічне уточнення: невже Віктор Янукович не в курсі того, що партійні списки на місцях (як, до речі, і партійні організації) часто очолюють владні функціонери - в тому числі й численні губернатори-члени ПР?..
Партійні зусилля місцевої влади - це не єдина проблема цих виборів, яка ризикує залишитися непоміченою. "В цілому вона (передвиборна кампанія, - "Подробиці") проходить спокійно і відповідно до законодавства", - упевнений прем'єр-міністр. Тим часом, представники інших партій регулярно повідомляють про порушення: від перешкоджання агітаційним зусиллям до недопуску до складу виборчих комісій. Що цікаво, далеко не всіх "скаржників" можна зарахувати до опозиції. Так, у східних і південних регіонах країни, в тому числі і в Криму наростає антивладна активність комуністів, у яких з "титульною" партією місцями збігаються електоральні бази. Причому донецькі "червоні", які звинувачують місцеву владу у психологічному тиску і вважають, що саме він призвів до смерті кандидата в мери Макіївки від КПУ, готові шукати захисту на Заході - у ПАРЄ і ОБСЄ. Про боротьбу з адмінресурсом також заявляють не тільки політсили з націонал-демократичного табору, а й "Сильна Україна" Сергія Тігіпка. Зате у Партії регіонів знайшли зовсім інших "винуватців торжества". "Найбільша кількість порушень фіксується на сьогоднішній день з боку "Фронту змін" , "Батьківщини" , "Єдиного центру" , "Свободи" , "Сильної України", - повідомив нардеп Владислав Забарський.
Аналогічним чином партія влади реагує і на інші подразники. Як відомо, до числа найсерйозніших проблем нинішньої кампанії входить реєстрація дублюючих осередків опозиційних партій (найбільшим резонансом супроводжується ситуація на Львівщині, де "Батьківщина" була змушена ліквідувати партійну організацію і відмовитися від походу на вибори під власним брендом) і партійний дисбаланс у складі виборчих комісій. І знову-таки сильніші країни цього дотримуються позиції "Самі винні". "Олександр Єфремов поклав відповідальність за появу партій-двійників у списках деяких політичних сил на лідерів цих партій, які не змогли впоратися з внутріпартійними конфліктами", - цитує прес-служба ПР слова глави парламентської фракції. Схожа реакція супроводжує і "комісійний" запитання: "регіонали" відкидають всі подібні претензії як "безпідставні", хоча існування диспропорції підтверджують навіть деякі представники ЦВК. "Ми зараз маємо таку ситуацію, коли масово на всій території України не потрапляють до складу дільничних виборчих комісій (ДВК) дуже багато представників від "Нашої України", партії "Батьківщина", партії "Сильна Україна" , "Фронт змін", від партії "Свобода", - зазначив Магера. - Нещодавно до мене було звернення представника партії "Свобода". В один із районів вони подали 100 кандидатур до складу ДВК - потрапила аж 1 людина", - розповідав заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.
В опозиції нинішні "розклади" оцінюють як перешкоджання вільному волевиявленню. А позицію влади, яка так дбає про демократію на словах, називають "цинічною" або навіть "художнім свистом". Наскільки мирно пройдуть самі вибори - стане зрозуміло вже найближчим часом. Тим не менш, намір керівництва країни всіма силами зберігати гарне обличчя, а з якістю "гри" - вже як вийде, очевидно. У силу цього, все більш вірогідною виглядає ситуація, коли всі можливі проблеми будуть списані на "перегини на місцях". Заходи настрашення вже анонсовані. Але, знаючи українські реалії, вважати президентські загрози мірою упередження досить складно. Зате свою роль основи для майбутніх пояснень і виправдань перед тією ж Європою вони зіграти зможуть.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас