Провал рекапіталізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провал рекапіталізації

Казна та Політика
1061
Контрольно-ревізійне управління виявило в рекапіталізоварих банках розтрати на суму близько 10 млрд. грн. Експерти вважають, що ситуація в націоналізованих банках досить складна, тому державі треба якомога швидше передати їх приватним інвесторам.
Голова Головного контрольно-ревізійного управління України Петро Андрєєв заявив, що після переходу під контроль уряду банків "Київ", Укргазбанк і "Родовід Банк" з них було виведено 10 з 16,97 млрд. грн., витрачених урядом на рекапіталізацію. "У цілому під фіктивні договори і контракти з "Родовід Банку" вивели близько 8 млрд. грн. і близько 2 млрд. грн. з Укргазбанку та банку "Київ". Банк "Київ" взагалі використався як база для відмивання грошей",- заявив Андрєєв.
Як повідомив джерело в силових органах, велика частина збитків націоналізованим банкам була нанесена за допомогою т.зв. схеми реверси, коли застави під кредитні зобов'язання на будь-якому підприємстві замінялися і перетворювалися з реальних активів у векселі. Звичайно схема виглядала так: позичальник націоналізованого банку оголошував себе банкрутом і збирав комітет кредиторів, до який входив представник банку. Потім за дорученням від голови правління банку відбувалося вивільнення застав для їх реалізації, а банк отримував сміттєві векселі. Після чого застава продавалася за заниженою ціною посередникові, що перепродував за ринковими цінами.
Сумні підсумки рекапіталізації ще раз поставили перед суспільством питання про її доцільність. Гроші, що витрачаються державою, на порятунок проблемних банків були використані менеджментом націоналізованих фінустанов так само, як і гроші вкладників - тобто розкрадені.
Голова ГоловКРУ зв'язує такі результати з підходами до управління екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Однак менеджери банку "Київ" та Укргазбанку заявили, що їм не задавали питання щодо якихось операцій, зроблених у банку "Київ" та Укргазбанку. "Мене ніхто ні про що не запитував, і я не знаю про те, щоб діяльність постійної команди керівників у банку "Київ" цікавила контролюючі органи,- сказав екс-голова правління банку "Київ" Юрій Маслов. - Швидше за все, питання були до тимчасових адміністраторів, однак із приводу їх діяльності питання краще задавати НБУ".
Як вдалося з'ясувати, дійсно більшість актів про порушення в проблемних, а пізніше націоналізованих банків пов'язані з діяльністю їх тимчасових адміністраторів - Сергія Щербини з "Родовід Банку" і Віктора Мироненко з банку "Київ" (він, до речі, встиг попрацювати в.о. і в "Родоводі"). Перший зараз у слідчому ізоляторі, другий (до речі, протеже колишнього заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова) - у Національному банку, де обіймає посаду заступника директори дирекції банківського нагляду.
До речі, за словами одного із чиновників Нацбанку, проведена ГоловКРУ прес-конференція могла бути скликана спеціально, щоб ініціювати відставку Мироненко. Підставою для неї може стати, приміром, не раз згаданий у ЗМІ акт ГоловКРУ №05-21/115 від 14 грудня 2009 р.: "Дії адміністратора призвели до втрати активів банку "Київ" на суму 160,734 млн. грн... Крім того, банком були втрачені застави на загальну суму 175,7 млн. грн. й $2,6 млн. Операції не були погоджені з Нацбанком, тому що земля і квартири виводилися з-під забезпечення за кредитом рефінансування Нацбанку", сказано в акті.
Втім, на думку експертів, не краще ситуація всередині проблемних банків і зараз. "У державних банків будуть спостерігатися найбільші складності - якість їх активів дотепер залишає бажати кращого. Однак вимога МВФ продати ці банки рано або пізно призведе до необхідності провести аудит їх фінансового стану. Я не здивуюсь, якщо за результатами цього аудита їх капітал виявиться близький до нуля. Відповідно і продавати такі банки прийдеться за ціну близькою до нуля, а це, у свою чергу, означає, що державні гроші, вкладені в їх капітал, просто розтрачені даремно",- говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас