Валютного кредитування в докризових обсягах більше не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютного кредитування в докризових обсягах більше не буде

Кредит&Депозит
601
Національний банк України не зніме заборони на видачу валютних кредитів населенню - вважають банківські експерти. Але навіть за умови скасування заборони, банки не почнуть масово кредитувати у валюті.
Експерти вважають, що НБУ. не зніме заборони на кредитування населення в іноземній валюті. "НБУ розглядається питання про остаточну заборону на кредитування фізичних осіб в іноземній валюті, тому що в цей час діє тимчасова заборона. І це логічно, тому що грошовою одиницею на території України є гривня", - коментує Оксана Адаменко, заступник начальника управління супроводу кредитних операцій Південкомбанку .
Втім, навіть якщо валютне кредитування населення знову буде дозволено, банки вже не будуть видавати кредити у валюті, як у докризови період. "З огляду на наслідки для банків девальвації гривні в 2008-2009 роках, а також істотну "доларизацію" кредитних портфелів для клієнтів, які не мають валютного виторгу, при скасуванні НБУ заборони на кредитування у валюті, банки не будуть поспішати відновляти валютне кредитування для всіх типів позичальників", - прогнозує Андрій Путивський, заступник голови правління банку "Київ" .
Валютні кредити несуть занадто великі ризики, як для населення, так і для банків. "Кредити у валюті - занадто високий ризик для населення, адже на сьогодні в нашій країні не існує інструментів хеджирування (страхування) валютних ризиків, немає інструментів захисту населення від таких ризиків. Тому населення повинне брати позики в тій валюті, у якій отримує прибутки", - вважає Ярослав Колесник, голова правління банку "Форум". "Як показала практика, криза більш благополучно пережили ті банки, які масово кредитували фізичних осіб у національній валюті, тобто в цьому випадку були відсутні, так звані, валютні ризики, пов'язані зі зміною курсу гривні стосовно іноземних валют", - пояснює Оксана Адаменко.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас