Турчинов: Рішення суду відносно прийняття на баланс "Нафтогазу" вилученого в RUE складно оскаржити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов: Рішення суду відносно прийняття на баланс "Нафтогазу" вилученого в RUE складно оскаржити

Енергетика
356
Рішення Окружного адміністративного суду Києва про відміну доручення екс-прем'єра Юлії Тимошенко про прийом на баланс Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" вилученого в компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія) газу складно оскаржити, вважає перший заступник глави партії "Батьківщина" Олександр Турчинов.
"Нас навіть не запросили як учасників цього процесу. Просто проінформували. Його (вирішення суду, - ред.) навіть складно оскаржити, тому що учасниками процесу є Кабінет міністрів України", - сказав він на брифінгу в Києві.
О.Турчинов назвав рішення суду фарсом. "Це просто фарс. Це те, що сьогодні має країна замість правосуддя", - сказав він.
Політик зазначив, що було б логічно, якби суд прийняв рішення до того, як були проведені переговори, до того як були підписані угоди, до того як країна була забезпечена необхідним газом.
Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва відмінив доручення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, що зобов'язало міністра палива і енергетики України і голову правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" прийняти на баланс 11 млрд куб. м газу, вилученого в компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія).
З відповідним позовом до суду звернулась Генеральна прокуратура 10 вересня 2010р.
Крім того 15 вересня Генпрокуратура подала позов до Господарського суду Києва про визнання недійсними договорів купівлі-продажу 11 млрд куб. м природного газу від 20 січня 2009 року між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" (РФ).
До 19 січня 2009 року 11 млрд куб. м газу числилися за RosUkrEnergo і знаходилися в ПСГ України. RosUkrEnergo придбала ці обсяги в "Газпрому" за контрактами, укладеними в 2004-2007 роках. Накопичена заборгованість RosUkrEnergo за придбаний в "Газпрому" газ складала $1,7 млрд.
За січневим контрактом між "Нафтогазом України" і "Газпромом", росіяни поступилися "Нафтогазу України" боргом RosUkrEnergo на суму $1,7 млрд, а НАК за це заплатив "Газпрому" $1,7 млрд, отриманими від "Газпрому" в рахунок подальших послуг від транзиту газу територією України.
За рахунок боргу RosUkrEnergo "Нафтогаз України" вилучив в українських ПСГ 11 млрд куб. м газу, котрі числяться за швейцарським газотрейдером.
RosUkrEnergo подав позов до Стокгольмського арбітражного трибуналу, який своїм рішенням від 8 червня 2010 року зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф в товарній формі обсягом 1,1 млрд куб. м газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас