Аудитори не винні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аудитори не винні

Казна та Політика
584
Аудиторська палата повідомила, що не надавала Держфінпослуг список рекомендованих аудиторів для позапланових перевірок СК, що нині проводяться на страховому ринку кількома аудиторськими фірмами. Страховики не квапляться судитися із Держфінпослуг за примус до аудиту невідомо у кого, оскільки багато СК знаходяться в процесі переліцензування.
В розпорядженні "ЭИ" виявилась копія листа глави Аудиторської палати Івана Нестеренка Раді незалежних бухгалтерів і аудиторів, в якій регулятор заперечує свою причетність до "листів щастя". Нагадаємо: у вересні "ЭИ" вислала листи деяким страховикам, зобов'язавши їх пройти позапланову перевірку в одній зі ста аудиторських компаній, нібито рекомендованих Аудиторською палатою. "Ми запитали список компаній, які могли б на належному рівні провести аудит. Аудиторська палата надала список із ста компаній", - заявив Василь Волга в кінці вересня. Правда, страховики говорять, що в своїх листах Держфінпослуг вказала всього декількох аудиторів для перевірок, але ніяк не сотню.
Необхідність додаткових перевірок викликала хвилю обурення на ринку, оскільки це привзело б до значних витрат для СК (вартість послуг аудиторів, визначених комісією, за рекомендованим прайсом складає від 50 тис. грн.).
"Аудиторська палата не надавала Держфінпослуг будь-якого переліку аудиторських фірм, рекомендованих для здійснення аудиту страхових компаній", - говориться в листі АПУ. Отримати коментар глави Держфінпослуг відносно офіційної відповіді АПУ не удалося, його мобільний не відповідав.
Зараз професійні об'єднання учасників ринку не схильні драматизувати ситуацію і судові позови до Держфінпослуг за нав'язування аудиторських фірм доки не пред'являють. Проте вони чекають відповіді - чому Держфінпослуг відібрала для перевірок СК конкретні аудиторські компанії. "Ми чекаємо подальших дій АПУ з розслідування цього прецеденту, адже список аудиторських компаній все-таки є, хтось його склав, і в цьому питанні треба пролити світло професійному співтовариству", - прокоментувала Олена Макеєва, глава правління СНБА. Асоціація має намір звернутись із офіційним листом до Держфінпослуг з вимогою пояснити дану ситуацію і кардинально різні заяви керівників регуляторів - Держфінпослуг і АПУ.
Не мають намір подавати позов і в Лізі страхових організацій. "Ми чекаємо швидкого вирішення питання аудиторських перевірок. Зараз воно вирішується на рівні уряду", - зазначила Наталя Гудима, президент ЛСОУ.
Тим часом Держфінпослуг розробила зміни до законодавства з метою врегулювати питання проведення додаткового аудиту і зобов'язати страховиків надавати його результати регулятору. Але документ не знайшов згоди у професійного співтовариства і не був погоджений на рівні Держкомпідприємництва. А ось критерії для проведення додаткового аудиту, які Держфінпослуг обіцяла розробити, - дійсно були розіслані. Автором критеріїв стала Українська федерація страхування. Документ знаходиться у стадії обговорення ринком.
Крім того, Держфінпослуг нагадала про необхідність проходження щорічного аудиту і кредитним союзам. Не виключено, що регулятор буде активно застосовувати цей механізм перевірки до КС, чий фінансовий стан викликає у Держфінпослуг занепокоєння.
Цікаво, що тим часом, коли в Україні страховикам нав'язують список аудиторів, в Європі виступають за його максимальне розширення. Домінування "великої четвірки" великих аудиторських фірм в ЄС створює непотрібні ризики для ринку. Чотири найбільші фірми (Deloitte, PricewaterhouseCoopers, KPMG і Ernst & Young) контролюють від 70% до більш ніж 90% ринку аудиту в різних європейських країнах. А у Великобританії їх послугами користуються 99% компаній, що входять у фондовий індекс FTSE-100.
Українські страховики вельми неохоче коментують питання проходження додаткового аудиту. Річ у тому, що в листопаді-грудні страховиків чекає проходження масового переліцензування із автоцивілки. І потрапити в немилість до регулятора через відсутність додаткового аудиторського висновку не хоче ніхто. "Приводом для відмови у видачі ліцензії може бути невиконане компанією розпорядження. А якщо Держфінпослуг почне перевірки відносно всіх СК, хто не пройшол додатковий аудит, то в кожній компанії зможе знайти навіть якесь незначне порушення, що і стане причиною відмови", - пояснив голова правління СК, що побажав не називати себе. У ЛСОУ зазначають, що має місце затягування розгляду документів на отримання ліцензії. "Розгляд вже поданих документів затягується, в Держфінпослуг з'являється інтерес до малозначних деталей. У результаті може виявитися, що старі ліцензії СК закінчаться, тоді як нові видані ще не будуть і ринок враз втратить частину гравців", - побоюється Гудима. Страховики у свою чергу вважають, що подібний сценарій був би на руку в першу чергу великим СК, які давно добиваються виводу з ринку невеликих гравців.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас