Клюєв обговорить в Москві перегляд формули ціни на російський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв обговорить в Москві перегляд формули ціни на російський газ

Енергетика
445
Віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв сьогодні відбуває до Москви на переговори щодо перегляду формули ціни на імпортований з Росії газ, передає "Радіо Свобода".
Перший віце-прем'єр-міністр повідомив, що у Москві українська делегація планує обговорити проекти одинадцяти документів, але однією з головних тем переговорів буде газ. "Я відлітаю до Москви. Природно, що підніматиметься питання щодо вартості газу та зміни формули і підходу до визначення вартості газу. Ми допрацьовуємо всі документи, всі матеріали, я гадаю, на високому рівні відбудеться засідання міжурядової комісії", - заявив Клюєв.
Як заявив вчора Клюєв, Україна і Росія мають намір розглянути питання ціни на газ для українських споживачів на засіданні міжурядової комісії з економічного співробітництва, яке пройде в Києві 27 жовтня ц.р. За словами Клюева, на засіданні планується підписати близько десяти документів.
На початку жовтня ц.р. віце-президент Світового банку (СБ) зі стійкого розвитку Інгер Андерсен заявляв, що до тих пір, поки українські споживачі не платитимуть "реальну" ціну за енергоресурси, заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності, не досягнуть успіху. "Донорами здійснюються численні заходи, спрямовані на допомогу Україні у зменшенні витрат енергії в комунальному секторі, особливо в теплопостачанні і водопостачанні. Проте ці ініціативи не призведуть до успіху до тих пір, поки кінцевий споживач не платитиме "реальну" ціну за енергоресурси. Ось чому недавнє підвищення тарифів на побутовий газ і опалювання є таким важливим кроком", - заявив Андерсен.
Відзначимо, 27 серпня ц.р. голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що у разі об'єднання ВАТ "Газпром" з НАК "Нафтогаз України" ціна на газ для населення України може бути такою ж, як для населення Росії.
"Постачання газу для населення України могло б у цьому випадку здійснюватися, на наш погляд, за цінами, за якими здійснюється постачання газу для населення Росії. У нас ціна на газ для населення Росії встановлюється державою, є неринковою, на сьогодні це 1880 руб. за тис. куб. м. Це трохи більше 60 дол. за тисячу кубометрів", - сказав Міллер.
У свою чергу 25 серпня ц.р. прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що Кабмін домагатиметься перегляду домовленостей з РФ про ціну на газ. "За цією кабальною угодою ціна на газ для України визначалася за формулою. Так, в першому кварталі 2010 р. ми отримували газ по 330 дол. за 1 тис. куб. м, і щоквартально ціна підвищувалася приблизно на 25 дол. за 1 тис. куб. м. Тобто в четвертому кварталі вона складатиме більше 390 дол. за 1 тис. куб. м. Ця формула продовжує діяти, це факт. Така ціна означала б катастрофу для економіки України, і тільки харківські угоди дозволили зменшити ціну на газ на 100 дол. за 1 тис. куб. м і звести кінці з кінцями", - сказав тоді він.
Як повідомлялося раніше, Україна зобов'язалася перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) підвищити роздрібні ціни на природний газ для населення і підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) ще на 50% з 1 квітня 2011 р. Про це йшлося в меморандумі між Кабміном і МВФ. Згідно з документом, надалі ціни мінятимуться кожні півроку, поки вартість газу для усіх категорій не зрівняється з ціною імпорту.
Нагадаємо також, що Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) 14 липня ц.р. затвердила нові роздрібні ціни на природний газ для населення, які набули чинності з 1 серпня ц.р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас