Грецькі банки пройдуть чергові стрес-тести — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецькі банки пройдуть чергові стрес-тести

Казна та Політика
392
Останні півроку грецька економіка для Європейського союзу стала схожа на нафтову пляму BP для Мексиканської затоки. Не дивлячись на незначну частку Греції в сукупному ВВП держав єврозони, рівень її державного боргу є потенційним ризиком для решти держав.
Отримавши у травні цього року допомогу у 110 млрд. євро від країн ЄС і МВФ, Греція зобов'язалася знизити рівень дефіциту бюджету з 13,6 до 8,1%. За виконання цього плану країні доводиться розраховуватися не лише зниженням рівня бюджетних витрат, пошуком нових джерел надходження коштів, але і постійними страйками працівників державного сектора. Минулого тижня страйкуючі співробітники Мінкультури забарикадували вхід до головної афінської пам'ятки - архітектурного комплексу Акрополь, одного з самих відвідуваних місць країни.
В Інституті економічних і промислових досліджень Греції вважають, що провиною всьому стала політика попереднього уряду. За словами генерального директора інституту Яніса Стурнараса, одним з головних джерел бід став дуже роздутий публічний сектор країни.
За даними грецького Мінфіну, збитки 11 держкомпаній в 2009 році склали 1,7 млрд. євро, а загальний їх борг - близько 12 млрд. євро, що у вісім разів перевищує їх сукупні доходи. За останні декілька років на роботу в держсектор було прийнято більше 100 тис. нових співробітників. Їх середня щомісячна заробітна плата складає 2-3 тис. євро. До того ж нормальною вважалася ситуація, коли протягом року держсектор отримував не 12, а 14 заробітних плат. Все це планомірно вело до зростання бюджетного дефіциту, і на тлі світової кризи ситуація різко погіршувалася. "Навіть під час проведення Олімпійських ігор ми витрачали менше, і показник бюджетного дефіциту був нижчий середньоєвропейського, - нарікає Стурнарас. - Сьогодні в Греції розуміють, що, на щастя для країни, її не можна залишати в такому стані. Це загрожує всьому Євросоюзу". У МВФ розуміють, що виплатити борг в строк Греції буде непросто, тому не виключений варіант продовження терміну з трьох до п'яти-семи років.
Яніс Стурнарас розповідає, що сьогодні країна розглядає декілька варіантів свого подальшого розвитку. Згідно із сценарієм "Надія", грецький уряд виконає всі умови меморандуму з МВФ. Для цього необхідно провести лібералізацію і приватизацію багатьох галузей, що вже сьогодні викликає суспільне обурення. Другий сценарій під назвою "Катастрофа" протилежний до першого через невиконання умов і передбачає, за словами Стурнараса, "повільну смерть" країни через зростання дефіциту і подальше падіння ВВП.
Наприкінці жовтня грецькі банки пройдуть черговий стрес-тест. Попереднє липневе випробування показало "невідповідність" європейським вимогам лише одного банку - державного ATEBank, проте держава вже поклопоталася про його докапіталізацію. В цілому в 2009 році капітал банківської системи Греції збільшився з 24 млрд. євро до 33 млрд. євро. Злий жарт з грецькими банками зіграла сама ж Греція. На відміну від світових фінустанов, що мають в своїх портфелях "токсичні" активи, бомбою сповільненої дії для греків стали державні облігації самої країни. Близько 16% публічного боргу Греції знаходиться в її ж банках, що складає майже 10% їх сукупних активів.
Глава ЦБ Греції Джордж Провопулос вважає, що даний факт не повинен викликати занепокоєння, оскільки критерії до оцінки його підопічних набагато вищі загальноєвропейських, отож і проблем з банківським сектором бути не повинно.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас