"Ъ": Колектори займуться лізингом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Колектори займуться лізингом

Нерухомість
744
Колектори вперше зацікавилися боргами з оренди майна - компанія Credеx вчора оголосила про покупку протермінованої та поточної заборгованості лізингової компанії на суму 40 млн грн. Генеральний директор групи Credеx Сергій Деминський розповів, що до портфеля входять понад 50 договорів. Об'єктами лізингу є вантажний транспорт, будівельна техніка та обладнання для виробництва. "Лізингова компанія не завжди має можливість забрати об'єкт: за договором він може перебувати в одному місці, а насправді його можуть перегнати в іншу область. У нас є представники, і, якщо техніка перебуває в Україні, ми її знайдемо",- відзначив він. Назва лізингової компанії, як і сума угоди, не розголошується. Credеx має намір розібратися із цим портфелем за два роки. "Ідеальним буде закриття боргу в повному обсязі, якщо ні, то реструктуризація на осудних умовах. А якщо і це не вийде, техніка буде вилучена і продана. Ми змогли прорахувати угоду, тому що в нас є дані, як ведуться подібні борги в лізингових і банківських портфелях",- розповів Сергій Деминський.
Група компаній CredEx створена в лютому 2007 року. До неї входить факторингова компанія "АУЗ Факторинг" (фінансування під поступку поточної дебіторської заборгованості), факторингова компанія "Кредекс Фінанс" (викуп проблемної заборгованості), колекторське агентство "Агентство з управління заборгованістю" і фонд викупу проблемних боргів Credеx Ukr Debt Fund.
Лізингові компанії давно почали цікавитися продажем своїх боргів, однак їх не купують через високі ризики і відсутність стандартів оцінки. "До нас зверталися з такими боргами, але існує проблема їх оцінки. Якщо купувати портфель однорідних кредитів, то можна вивести статистичну закономірність їх ціни. Але якщо в портфелі нестандартне обладнання, то незрозуміло, що з ним робити,- відзначає генеральний директор компанії 'Укрборг' Максим Бурячок.- Питання в тому, чи має лізинговий портфель вартість. Вона могла дуже сильно впасти через девальвацію гривні та зношування.
Можна забрати об'єкт лізингу тільки через суд, а в лізингових компаній немає можливостей цим займатися". Директор лізингової компанії "Атон-XXI" Олег Радіоненко говорить, що найефективніше продавати борги старше двох років: "Все залежить від протермінування. Якщо борг не обслуговується більше двох років, то він уже безнадійний і легше його продати. Хто не платив до 2008 року, той і зараз не платить. Ми можемо забрати майно в боржників і без колекторів, але якщо його не віддають, то починаються суди й інші складності".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас